Politică

EXPERŢII CONSIDERĂ CĂ UNIONISMUL ACTUAL ÎN MOLDOVA ESTE UNIONISMUL PRAGMATIC AL OAMENILOR DISPERAŢI

13 martie, 2018

Unionismul actual în Moldova este unionismul pragmatic al oamenilor disperaţi, care nu mai cred în statul lor. De această opinie sunt experţii care au comentat în ziarul rus „Kommersant” semnarea de către mai multe localităţi din Moldova a declaraţiei de unire cu România.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în articol se menţionează că „mişcarea pentru intrarea Moldovei în componenţa României ia amploare”. Drept argument este adus faptul că deja 108 localităţi s-au pronunţat pentru unirea cu „Ţara mamă – România”.

„Printre acestea se numără satul natal al președintelui prorus al republicii, Igor Dodon, care critică ideea de unire cu țara vecină. La 25 martie, la Chișinău, este planificat un miting al susținătorilor unirii cu România: organizatorii promit să scoată în stradă cel puțin 100 mii de oameni. Experții sunt convinşi că, în anul electoral, campania unionistă convine atât guvernării proeuropene a țării, cât și lui Dodon, care este în permanență în conflict cu aceasta”, notează publicația.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, Vladislav Culminschi, este convins că „dezvoltarea temei unionismului este convenabile atât autorităților prooccidentale, cât și preşedintelui prorus Igor Dodon”.

„Adoptarea declaraţiilor de unire cu România nu ar fi fost posibilă fără acordul guvernării. La toamnă, în Moldova sunt programate alegerile parlamentare. În acest sens, activarea unioniștilor oferă autorităților posibilitatea de a-și crea propria agendă. Ei nu se pot lăuda cu niciun fel de succese, de aceea vor miza pe geopolitică. Acesta este un cadou minunat şi pentru socialiști, care vor trâmbiţa întreaga campanie electorală despre pericolul unionismului și, astfel, vor distrage alegătorul de problemele reale”, a spus expertul.

Potrivit lui, în Moldova există un segment de alegători pentru care problema unirii cu România este importantă.

„Dar majoritatea populației se află pe poziția de independență și suveranitate. Nu există premise pentru unirea cu România şi pentru că niciun mare actor, cum ar fi SUA, UE și Rusia, nici măcar România în sine nu este pregătită pentru o asemenea turnură”, a spus Culminschi.

Fostul deputat al Partidului Comuniştilor și consilierul fostului președinte Vladimir Voronin, istoricul Mark Tkaciuk, consideră că „nu există o ideologie serioasă în problema unionismului”.

„Unionismul actual este unionismul cetățenilor care au pierdut lupta împotriva guvernării, împotriva propriului stat, care este asociat astăzi nu cu o țară suverană, ci cu o sută de politicieni care au capturat și îşi menţin puterea. Unionismul este neîncrederea în schimbare spre bine, neîncrederea față de propriile instituții de stat, este o catapultare civică în faţa regimului, când toate metodele au fost deja încercate și există doar o cale de a scăpa de regim: de a renunța la statalitate. Acesta este unionismul pragmatic al oamenilor disperați”, a subliniat Tkaciuk.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.