Politică

PARLAMENTUL A APROBAT ACORDAREA A CIRCA 70 HECTARE DE TEREN AGRICOL PENTRU CONSTRUCŢIA ARENEI CHIŞINĂU

23 martie, 2018

Parlamentul a aprobat proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de 69,2 hectare din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor. Pe acest teren va fi construită o sală polivalentă, numită „Arena Chişinău”. Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul a fost votat de 56 din cei 87 de deputaţi prezenţi la şedinţa de vineri a Parlamentului.

Potrivit autorului proiectului de lege, speakerului Parlamentului şi vicepreşedintelui Partidului Democrat, Andrian Candu, terenul va fi retras din circuitul agricol și va trece din administrarea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării. Acest teren nu este folosit, iar 7,7 hectare de livezi sunt lăsate de izbelişte.

Candu a spus că, dacă lucrările de construcție încep în luna iunie, proiectul ar putea fi finalizat în 12 luni. Pentru construirea anume a arenei sunt necesare circa 10-15 hectare, iar restul terenului este necesar pentru infrastructura suplimentară şi alte obiecte: hotel, parcare, terenuri de joacă, aqua parc.

„Terenul se acordă cu rezervă. Investitorul ar putea propune un proiect care va necesita 20 de hectare. Într-o astfel de situație, fără o rezervă, va trebui în grabă să adoptăm din nou legea și să desfăşurăm toate procedurile necesare, care iau mult timp”, a explicat el.

În opinia sa, comuna Stăuceni nu va avea de suferit de pe urma retragerii terenului din circuitul agricol, deoarece nu obține niciun profit la momentul actual, lucru despre care nu se poate spune după implementarea proiectului.

„Arena multifuncţională va permite ţării să găzduiască concursuri internaționale, concerte și evenimente culturale de un spectru mai larg. Acesta va oferi spațiu pentru pregătirea sportivilor conform standardelor internaționale”, a spus speakerul.

Candu și-a asumat responsabilitatea pentru îndeplinirea proiectului, glumind că „dacă PDM își va pune drept scop ca într-o zi Republica Moldova să aibă și astronautul său, cu siguranță o să reușească”.

Deputatul Partidului Comuniștilor, Oleg Reidman, consideră că locul pentru construcţie a fost ales nepotrivit, deoarece strada Calea Orheiului este supraîncărcată, iar străzile adiacente nu sunt suficient de largi pentru a asigura un trafic confortabil pentru fluxurile mari de transport.

INFOTAG precizează: Proiectul de construcţie a arenei presupune un parteneriat public privat. Obiectul va avea o valoare de 30-50 mil. euro, iar statul va participa cu 100 mil. lei (4,8 mil. lei). Potrivit autorilor proiectului, Arena Chișinău va avea o capacitate de 3000-5000 de locuri, 800-1200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții şi concerte. Construcția va avea, de asemenea, o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilități pentru spa și fitness.

Proiectul a fost propus de Andrian Candu abia săptămâna trecută, însă în acest răstimp proiectul a fost deja aprobat de Guvern şi chiar s-au găsit banii necesari în buget.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.23 15:16 Oleg
    Daca nu putem sa facem proecte in economia nationala macar asa proecte - sociala sa facem.
  2. 2018.03.24 12:33 Ecaterina
    Bine ca ei sunt in starea sa fac asa Arena!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.