Politică

PREMIERUL PAVEL FILIP CONSIDERĂ CĂ ESTE PUŢIN PROBABIL CA ÎN URMĂTORII DOI ANI MOLDOVA SĂ DEPUNĂ CERERE DE ADERARE LA UE

17 aprilie, 2018

Prim-ministrul Pavel Filip consideră că în următorii doi ani Moldova nu va fi pregătită să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru o publicaţie ucraineană, în cadrul vizitei de săptămâna trecută la Kiev.

Potrivit lui, acum este complicat să fie numită o dată când Moldova ar putea depune cererea de aderare la UE.

„Nu cred că vom fi pregătiți să depunem cererea nici în acest an, nici în 2019. Pentru a adera la Uniunea Europeană, țara trebuie să fie pregătită pentru aceasta. Da, mulți au făcut declarații populiste. Dar dacă vrei pur şi simplu să depui cererea la UE, aceasta nu înseamnă că vrei să fii mai aproape de Uniunea Europeană. Mai aproape de UE putem fi dacă facem reforme! Integrarea europeană este o chestiune de politică internă, nu de politică externă”, a spus Filip.

Potrivit lui, aderarea la UE înseamnă că „Moldova trebuie să își aducă standardele interne la nivelul Uniunii Europene".

„Vreau să spun nu numai standardele europene în legislație, dar și în viața de zi cu zi a oamenilor: cum funcţionează sistemul medical, învăţământul, cum este calitatea vieții oamenilor, dezvoltarea infrastructurii”, a spus premierul.

El a subliniat că Moldova are obiective comune cu Ucraina și Georgia și, prin urmare, în materie de integrare europeană, aceste țări trebuie să-şi coordoneze eforturile.

„Cred că trebuie să facem aceasta împreună. Putem obţine mai mult dacă acționăm împreună – şi cu Ucraina, și cu Georgia. Nu e vorba numai de o cerere comună, căci celor trei țări pot fi aplicate diferite mecanisme speciale. Vrem să apelam împreună la UE în privința instrumentelor financiare suplimentare pentru cele trei țări. Integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul nostru comun. De aceea, trebuie să ne unim eforturile. Dacă vom vorbi împreună despre aceasta statelor membre ale UE, vom putea fi mai convingători”, a subliniat el.

Întrebat despre înghețarea asistenței financiare a UE pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, premierul a declarat că toate condițiile UE au fost îndeplinite de guvern, însă „această chestiune a fost prea politizată”.

După cum a informat anterior INFOTAG, în iulie 2017, preşedinţii Parlamentelor Georgiei, Moldovei și Ucrainei au îndemnat Parlamentul European să adopte o rezoluție privind deschiderea perspectivelor de aderare la UE pentru cele trei țări asociate. Irakli Kobakhidze, Andrian Candu și Andrei Parubii au solicitat adoptarea unui asemenea document la summit-ul „Parteneriatului Estic“, care a avut loc la Bruxelles în noiembrie 2017

Ulterior, Andrian Candu a spus că Moldova ar putea depune cererea pentru calitatea de membru al UE în 2018 sau în 2019, când România va deţine preşedinţia în Consiliul UE. Însă cei de la Bruxelles au fost sceptici cu privire la aspirațiile celor trei țări de aderare la UE și le-a cerut „să desfăşoare reforme”.

În timpul vizitei la Chișinău, în iulie 2017, Comisarul European pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, a declarat că „despre perspectiva europeană se va putea vorbi în funcție de rezultate”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.