Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI: MOLDOVA VA INSISTA PE ADOPTAREA REZOLUŢIEI PRIVIND RETRAGEREA TRUPELOR RUSE DE PE TERITORIUL SĂU

20 aprilie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova va insista pe adoptarea Rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a făcut bilanţul vizitei sale în SUA.

El a amintit că Moldova a venit anul trecut cu propunerea de a include această chestiune pe ordinea de zi a sesiunii de toamnă a Adunării Generale a ONU.

„Păcat că s-au făcut multe interpretări şi speculaţii în această privinţă. Moldova insistă pe retragerea Grupului operativ al Trupelor Ruseşti (GOTR), dar nu pe retragerea forţelor de menţinere a păcii. Anul trecut, Rusia a recurs la unele măsuri procedurale pentru a bloca acest proiect de rezoluție şi pentru a nu-l include pe ordinea de zi a sesiunii”, a menţionat speakerul.

Potrivit lui, cu toate acestea, documentul este susţinut de mai multe state, iar „procedura de includere pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU se va încheia, cel mai probabil, în luna iunie”.


„Germania, SUA și alte țări și-au dat deja acceptul pentru susținerea unei astfel de rezoluții. Ba mai mult, sper foarte mult că vor fi multe state care vor semna această rezoluție în calitate de autori”, a declarat Candu.

Potrivit lui, această problemă el a discutat-o inclusiv la ONU, unde a participat în calitate de ambasador pentru siguranța rutieră. Candu a mai spus că a discutat proiectul de rezoluție al Congresului SUA în sprijinul Moldovei.

„Acest proiect a fost prezentat în Congres. În document este exprimat sprijinul SUA pentru poziția Moldovei în situația geopolitică actuală complicată, sprijinul aspirațiilor noastre europene. Totodată, acesta include şi solicitarea privind retragerea trupelor rusești aflate ilegal în Republica Moldova. Sperăm că acest document va fi adoptat de Congres în viitorul apropiat”, a spus Candu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.