Politică

PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN PRIMA LECTURĂ NOUL COD AL SERVICIILOR MEDIA AUDIOVIZUALE, ÎN POFIDA CRITICILOR OPOZIŢIEI

23 aprilie, 2018

Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, noul Cod al serviciilor media audiovizuale, în pofida criticilor opoziţiei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a menționat că în proiect lipsesc prevederile privind protecţia spațiului informațional al republicii, care interzic retransmiterea programelor informativ-analitice din țările care nu au ratificat Convenția europeană privind radiodifuziunea transfrontalieră.

Potrivit deputatului Partidului Socialiștilor (PSRM), Vlad Batrîncea, absolut toți participanții la dezbaterile publice la care s-a discutat proiectul au remarcat că documentul „este rupt de realitățile din Moldova și că operatorii de servicii audiovizuale nu pot îndeplini cerințe”.

El a amintit că şi conducerea Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), și reprezentanții companiei publice Moldova 1, dar și alți radiodifuzori s-au pronunţat împotriva proiectului.

„Dacă Codul va fi adoptat, acest lucru va duce la restricționarea activității mass-media în Republica Moldova, deoarece majoritatea posturilor de televiziune nu sunt pregătite pentru noile cerințe. Documentul limitează libertatea politicii editoriale, de aceea operatorii audiovizualului au cerut să nu ne grăbim cu adoptarea documentului”, a spus socialistul.

El a cerut ca proiectul să fie exclus de pe ordinea de zi, pentru a putea lucra la îmbunătățirea acestuia.

„Proiectul nu a trecut prin departamentul juridic, iar Centrul Național Anticorupție a solicitat timp suplimentar pentru evaluarea proiectului. Din acest motiv, este prea devreme să-l adoptăm”, a subliniat Batrîncea.

Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Mihalache, a comentat ironic că mass-media din Republica Moldova deja de 12 ani nu are capacitatea de a produce un produs propriu, de la adoptarea actualului Cod al Audiovizualului, atunci când a fost pusă sarcina de a renunța la retransmisie în favoarea programelor proprii.

Fostul membru al CCA a recunoscut că prevederile documentului sunt dure pentru radiodifuzori, dar sunt necesare pentru dezvoltarea spațiului mediatic local.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, și-a exprimat nemulțumirea: „De ce să reglementezi câţi oameni mănâncă pâine albă, pâine sură, tort și chifle?”.

„Nu avem nevoie de niciun cod sau alte prevederi. Avem nevoie de o comisie de etică. Prin aceste proiecte nu doriți să normalizați situația, ci să vă suiţi în capul oamenilor. Sunt categoric împotriva acestui proiect, deoarece încalcă drepturile fundamentale ale omului”, a declarat fostul președinte.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, consideră că „piața de publicitate este foarte mică – numai 9 milioane de euro pe an, şi, în același timp, pe piaţă există un conglomerat dominant sau chiar un cartel, care se subordonează Partidului Democrat și Partidului Socialiştilor”.

„Dacă dorim ca televiziunea locală să se dezvolte, trebuie să ținem cont de faptul că radiodifuzorii nu vor avea resursele necesare pentru a produce o astfel de cantitate de content propriu”, a spus el.

În opinia sa, cerințele pentru produsul local creează condiții pentru închiderea canalelor TV mici și independente.

Documentul prevede un şir de noi prevederi privind principiile comunicării audiovizuale, în baza cărora trebuie să acţioneze toți furnizorii de servicii media.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.