Politică

DE ZIUA DRAPELULUI DE STAT, PREŞEDINTELE IGOR DODON PROPUNE INTRODUCEREA DRAPELULUI ISTORIC AL MOLDOVEI, ALĂTURI DE CEL DE STAT

24 aprilie, 2018

Preşedintele Igor Dodon a propus introducerea drapelului istoric al Moldovei, alături de cel de stat. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris luni pe pagina sa de facebook.

Şeful statului a amintit că pe 27 aprilie este marcată Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

„Am venit cu inițiativa ca, începând cu ziua de mâine, să transmitem fiecărei primarii din țară câte un drapel de stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Dodon.

Potrivit lui, săptămâna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485.

„Iar eu am înaintat în acest sens inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric). Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării”, a subliniat Dodon.

El a menţionat că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc.

„Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba drapelul de stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, până la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor. Prin această inițiativă legislativă, dorim să sporim interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, să contribuim la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității Republicii Moldova”, a declarat şeful statului.

În februarie 2017, Preşedintele Igor Dodon înaintase deja propunerea de a institui drapelul istoric al Moldovei şi o nouă sărbătoare – Ziua statalităţii.

„Mă adresez poporului cu această iniţiativă. Data de 2 februarie 1365 este o zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care simbolizează eliberarea Moldovei de sub dominația străină, se identifică cu recunoașterea suveranității și independenței Țării Moldovei și a afirmării demnității național-statale a poporului Moldovei”, a spus Preşedintele.

De asemenea, Dodon a venit cu iniţiativa de a aproba drapelul istoric al Ţării Moldovei în calitate de simbol naţional al ţării.

„Trebuie examinată posibilitatea aprobării prin lege a drapelului istoric al Țării Moldovei: drapelul roșu cu cap de bour”, a spus el, subliniind că intenţionează să discute aceste iniţiative cu societatea civilă şi să vină cu iniţiativele legislative corespunzătoare în timpul apropiat.

Iniţiativele însă nu au fost propuse oficial şi nu au găsit susţinere în Parlament.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.24 15:59 Fedor
    Dl Dodon tot timpu sa declara idei noi care sunt provocatoare un pic. De ce el face asa?
  2. 2018.04.24 16:05 Victor
    De ce deja acum - primavara dl Dodon deja sa ocupa cu campania electorale, chind pina alegerile parlamentara inca este mai mult ca sase luni?
  3. 2018.04.24 16:07 Deliu
    Este clar deja acum ca dl Dodon sa fie ales si primeste al doilea sau mandat ...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.