Politică

PSRM A CRITICAT CREAREA ADUNĂRII INTERPARLAMENTARE A MOLDOVEI, UCRAINEI ŞI GEORGIEI

24 mai, 2018

Partidul Socialiştilor (PSRM) a criticat ideea creării unei Adunări Interparlamentare a Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, deputații socialişti au propus excluderea acestui punct din proiectul ordinei de zi a şedinţei plenare de joi, dar propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menționat că Parlamentul Republicii Moldova face parte din mai multe structuri interparlamentare, cum ar fi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și ce a CSI, iar „crearea Adunării Interparlamentare a Moldovei, Ucrainei și Georgiei nu corespunde intereselor naționale ale Republicii Moldova”.

„Această structură nu va fi luată în serios de partenerii externi. Aceasta este o nouă organizație de tipul GUAM și GUM. Ea urmăreşte doar să atragă Moldova în prietenia împotriva cuiva, împotriva Rusiei”, consideră deputatul.

El a mai spus că proiectul de hotărâre presupune includerea a trei reprezentanți ai Partidului Democrat în componenţa acestei structuri și a recomandat ca majoritatea parlamentară să se bazeze pe principiul parteneriatului dintre partide.

„Nu este neapărat să implicăm actualul Parlament, al cărui mandat se apropie de sfârșit, în jocurile geopolitice”, a subliniat Batrîncea.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a reamintit că, la ședința de ieri a Biroului Permanent al Parlamentului, PSRM a fost invitată să-şi delege un reprezentant în componenţa acestei structuri.

„Parlamentul Republicii Moldova face parte din mai multe structuri de acest gen. Avem o Adunare Interparlamentară cu Polonia, există comisii interparlamentare cu România și o comisie similară cu Rusia”, a amintit el.

Speakerul a menționat că nu este vorba de crearea unei organizații internaționale care să prevadă anumite obligațiuni financiare din partea Moldovei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.