Politică

PARLAMENTUL A RESPINS INIŢIATIVA PSRM DE AUDIERE A BNM, PROCURATURII GENERALE ŞI CNA REFERITOR LA „FURTUL SECOLULUI”

21 iunie, 2018

Majoritatea parlamentară a refuzat joi să audieze în şedinţa plenară conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a Procuraturii Generale, a Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național de Anticorupție (CNA) referitor la al doilea raport al agenției de detectivi Kroll cu privire la „furtul secolului“. Iniţiativa a venit din partea Partidului Socialiștilor (PSRM).

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul PSRM, Vladimir Țurcan, a spus că „deja au trecut aproape patru ani de când din băncile din Moldova au fost furat miliardul, însă nu numai poporul, dar nici deputații nu au informații complete și concrete despre cei care se fac vinovați de furt, despre locul unde se află banii și despre termenul de recuperare a banilor”.

„În societate circulă multe versiuni și zvonuri. Procuratura Generală se ocupă de elaborarea unei strategii de recuperare a fondurilor furate, ceea ce este ciudat. Unii spun că Kroll este o bandă de escroci. De aceea, trebuie să știm adevărul”, a spus el.

Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, a declarat că fracțiunea sa și alții au venit de multe ori în Parlament cu inițiative similare.

„Sunt deja aproape patru ani de când acest furt bancar ne-a făcut cunoscuţi în toată lumea. Toţi au aflat cum aproape o treime din PIB a fost furat într-o lună. Având în vedere toate acuzaţiile reciproce, se pare că hoții se ceartă între ei despre cine a furat mai mult”, a spus el.

Potrivit lui, deputații trebuie să știe cum decurge procesul de recuperare a banilor furați, dar nu a celor care vin din vânzarea activelor băncilor lichidate.

„Poporul trebuie să știe cine sunt hoții în această țară, pentru că poimâine ne vom trezi cu hoții în Parlament”, a spus Carp.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Iurie Ţap, a reamintit că acum doi ani Guvernul a transferat garanția de stat în datorie publică, iar din acest motiv circa 600 de milioane de lei se cheltuiesc anual pentru acoperirea datoriei.

Majoritatea parlamentară nu a motivat în niciun fel refuzul de a vota pentru desfășurarea audierilor. Inițiativa PSRM a fost susținută de 38 din cei 82 de deputați prezenţi la şedinţă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.