Politică

PAVEL FILIP: RETRAGEREA MILITARILOR RUŞI SE VA AFLA PE AGENDA ONU PÂNĂ CÂND ULTIMUL SOLDAT NU VA PĂRĂSI MOLDOVA

25 iunie, 2018

Retragerea militarilor ruşi se va afla pe agenda ONU până când ultimul soldat nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit agenţiei INFOTAG, sâmbătă, în cadrul unui briefing consacrat aprobării de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, el a spus că „adoptarea Rezoluţiei este un rezultat al tuturor celor care țin la independența și integritatea țării noastre, este pentru noi un semnal de încredere și solidaritate din partea comunității internaționale”.

Premierul a mulţumit tuturor statelor-prietene care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului - Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie.

În ceea ce privește țările care au votat împotrivă sau s-au abținut, prim-ministrul a specificat că este nevoie de mai multă comunicare, de un dialog consistent și pragmatic pe plan extern.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important însă că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici”, a accentuat șeful Executivului.

Premierul a subliniat că documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.

„Uneori, GOTR este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a crea confuzii şi a induce în eroare opinia publică”, a spus premierul, menţionând că „și misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, pentru că aceasta și-a epuizat mandatul”.

Deși şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federaţia Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară şi muniţii. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR şi peste 21 de mii de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.