Politică

MAJORITATEA PARLAMENTARĂ A REFUZAT SĂ AUDIEZE PROCURORII ŞI CNA PE MARGINEA RECUPERĂRII MILIARDULUI FURAT

12 iulie, 2018

Majoritatea parlamentară nu a sprijinit propunerea Partidului Socialiştilor (PSRM) de a audia conducerea Procuraturii Anticorupţie şi conducerea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe marginea desfăşurării investigaţiei pentru recuperarea miliardului furat de la trei bănci.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a spus că „au trecut deja patru ani de la celebrul furt, dar nici astăzi nu sunt cunoscute unele detalii despre banii care au fost deja recuperaţi”.

„În ultimul timp, în presă apar informaţii legate de activele care au fost cumpărate din banii furaţi. Se vorbeşte despre un război pentru averea fostului prim-ministru (Vlad Filat – „I.“), precum și despre achizițiile și vânzările de aeronave de către primarul Orheiului (Ilan Şor – „I.“). Vedem că procuratura nu a luat toate măsurile necesare pentru a pune sechestru pe diferite active, de aceea vrem să știm câţi bani au fost recuperaţi”, a explicat el.

Deputatul Partidului Liberal Democrat, Iurie Țap, a declarat că fracțiunea sa sprijină propunerea socialiștilor, precum şi a menționat necesitatea de a clarifica situația.

„Vedem cum partidul lui Şor deschide magazine sociale în toată Moldova. Partidul se ocupă deschis de activitatea economică, ceea ce înseamnă, de facto, mituirea alegătorilor. Liderul partidului, Ilan Şor, este unul dintre figuranţi în raportul Kroll privind furtul miliardului, dar nimeni nu reacţionează la aceasta”, a subliniat Ţap.

Deputatul Partidului Liberal, Roman Boţan, a susținut propunerea și a spus că „cetățenii trebuie să știe numele „eroilor” furtului”.

Inițiativa a fost susținută și de deputaţii Partidului Comuniştilor, care au propus şi audierea conducerii Băncii Naționale a Moldovei, deoarece oamenii trebuie să ştie clar câţi bani se referă la recuperare şi câţi la întoarcere”.
Pentru desfăşurarea audierilor au votat 39 din cei 84 de deputați prezenţi la ședința plenară. Deputații din partea Partidului Democrat și ai Grupului Popular European, care constituie majoritatea parlamentară, nu au motivat refuzul de a desfăşura audieri.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.12 14:30 David
    Vse pravilino, miliard uje ne vernuti, zacem togda obsujdati etot vopros/ Loghicino je, soglasitesi!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.