Politică

PARLAMENTUL VA ANALIZA LEGISLAŢIA ELECTORALĂ

13 iulie, 2018

Majoritatea parlamentară a votat pentru crearea unei comisii speciale ce va analiza legislaţia electorală care a dus la invalidarea alegerilor primarului de Chişinău, care au fost câştigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit agenţiei INFOTAG, autorul proiectului de hotărâre privind crearea comisiei, vicespeakerul Valeriu Ghileţchi, a spus joi, la şedinţa Parlamentului, că motiv pentru decizia judecătorească a servit cererea Partidului Socialiştilor, al cărui candidat, Ion Ceban, a fost concurentul principal al lui Năstase.

„În această cerere au fost indicate încălcările admise de candidatul câștigător, inclusiv în ziua alegerilor, care, în opinia instanței, au influențat rezultatul alegerilor. Decizia instanței a provocat o mulțime de discuţii în societate, au fost inițiate proteste, a fost adoptată o Rezoluție a Parlamentului European de condamnare a Moldovei, iar partenerii externi au atras atenția asupra naturii îndoielnice a deciziei instanței“, a spus deputatul.

Potrivit lui, „este necesar să ne concentrăm pe găsirea unor soluții care să nu permită reapariția unei asemenea situații”.

Ghilețchi a spus că comisia va fi creată în baza Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, care, în decurs de 60 de zile, trebuie să efectueze analiza legislației, iar pentru îmbunătățirea activităţii, comisia are dreptul să antreneze experți locali și internaționali, pentru a avea o expertiză completă pentru îmbunătățirea ulterioară a legislației.

„Este necesar să fie dată o clarificare referitor la agitaţia electorală. Acum folosim pe larg rețelele sociale, de aceea trebuie să clarificăm tot ceea ce ţine de acestea. A fost ridicată întrebarea dacă are sens interzicerea agitației în ziua alegerilor. Există țări occidentale în care nu există o astfel de interdicție. Poate că ar trebui să renunţăm şi noi la ea”, a spus el.

Potrivit vicespeakerului, trebuie definite clar încălcările și în ce condiții acestea pot provoca anularea rezultatelor alegerilor.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că decizia instanței este „lege și punct”.

„Îmi place această decizie sau nu, dar trebuie să o respect ca cetățean, jurist și președinte al Parlamentului. Pot să o critic sau să o comentez, să speculez și să manipulez, dar acum avem un fapt care a avut loc”, a spus el.

Candu a spus că din 2009 până în 2016, Ministerul Justiției a fost condus de Partidul Liberal Democrat, nu de Partidul Democrat (PDM), și, prin urmare, nu înțelege critica din partea opoziției, care vorbeşte despre probleme în sistemul judiciar.

„Stimaţi colegi socialiști, cine a protestat împreună cu Năstase în 2015-2016? Încep să cred în teoria conspiraţiei a domnului Reidman (deputat PCRM – „I.”). Poate că aceasta este o viitoare coaliție pe care vreţi să o creați? Haideţi să privim totul din punct de vedere logic. PDM a condus ţara cu succes timp de doi ani, iar cu trei zile înainte de primirea primei tranșe a asistenței macrofinanciare și la o săptămână după şedinţa Consiliul directorilor FMI de la Washington, se întâmplă această decizie a instanței, care schimbă absolut totul”, s-a indignat el.

Candu a menţionat că sub semnul întrebării se află faptul în ce măsură încălcările au corespuns pedepsei.

„Din punct de vedere politic, PDM ar dori ca Năstase să vină la primărie și să se întâlnească cu distrugerile făcute de alți colegi din coaliție (s-a referit la Partidul Liberal – „I.”) și să stea acolo timp de un an fără rezultate. Atunci noi i-am fi amintit despre toate în campania electorală parlamentară. Iată ce ne dorim”, a spus el.

Speakerul a reproșat opoziției că nu a venit cu critici atunci când din actuala campanie electorală a fost exclus candidatul Partidului Şor, iar mai înainte partidul lui Renato Usatîi.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.13 10:11 Fima
    Si ce da asta, clar, ca nimic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.