Politică

PETER MICHALKO: ANULAREA REZULTATELOR ALEGERILOR ESTE O DOVADĂ A SLĂBIRII ATENŢIEI FAŢĂ DE STANDARDELE EUROPENE

20 iulie, 2018

Tensiunile în relaţiile Uniunii Europene cu Moldova a apărut ca o „reacţie firească la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Chişinăului”, a declarat şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu al diplomatului pentru ziarul „Logos-press”, Peter Michalko a spus că „toţi observatorii şi participanţii la procesul electoral au declarat că aceste alegeri au fost libere şi corecte”.

„Din păcate, după cele întâmplate, am fost nevoiţi să constatăm că nu se respectă standardele și principiile democratice ale statului de drept. Uniunea Europeană pornește de la premisa că alegerile reprezintă fundamentul democrației”, a spus el.

Potrivit lui, la Chișinău, dreptul cetățenilor la exprimarea voinţei nu a fost respectat, lucru inacceptabil pentru un stat democratic.

Diplomatul a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană desfășoară un dialog cu conducerea țării în interesul cetățenilor Moldovei, indiferent de cine este la putere.

Peter Michalko a recunoscut cu regret că anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău a devenit o următoare manifestare a slăbirii atenției faţă de standardele europene și tradițiile procesului electoral.

„În 2017, din cauza că autoritățile moldovene au decis să modifice sistemul electoral în pofida avizului Uniunii Europene, OSCE și Comisiei de la Veneția, Bruxelles-ul a fost nevoit să înainteze precondiţii de natură politică în Memorandumul de acordare a asistenței macrofinanciare. Moldova a acceptat și a semnat aceste condiții. Cu toate acestea, în practică, observăm că nu se respectă principiile alegerilor libere”, a spus el.

Diplomatul consideră că nu se poate vorbi despre niciun fel de politizare a hotărârii Parlamentului European din 5 iulie, pentru care au votat 345 de deputați din cinci grupuri parlamentare.

„Decizia instanței și comportamentul CEC, interpretarea acesteia și modul de executare provoacă întrebări. Vom analiza cu atenție procesele şi în viitor, vom reacţiona în conformitate cu deciziile luate de autoritățile moldovenești”, a subliniat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.