Politică

CETĂŢENII MOLDOVEI DE PESTE HOTARE SE POT ÎNREGISTRA PENTRU A PARTICIPA LA ALEGERILE PARLAMENTARE – CEC

12 septembrie, 2018

Înregistrarea prealabilă a cetățenilor Moldovei în străinătate pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 continuă, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a menționat că procedura de înregistrare are drept scop mai buna organizare a procesului de votare, dar nu este obligatorie. Alegerile peste hotare se vor desfășura la fel ca şi în interiorul țării, în baza sistemului electoral mixt.

„Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, alegătorii vor primi două buletine de vot: unul pentru circumscripția națională (votarea pe listele de partid) şi una pentru circumscripția uninominală (votarea pentru candidații din circumscripțiile electorale). Potrivit amendamentelor adoptate la legislația electorală, numărul maxim de buletine de vot care vor fi transmise la o secție de votare în străinătate este de 5000, dar nu de 3000, ca mai înainte”, a menționat președinta CEC.

Ea a reamintit că pentru cetățenii Republicii Moldova din străinătate au fost create trei circumscripţii electorale uninominale. La baza acestor modificări se află principiul reprezentativității. Conform informațiilor publicate pe site-ul CEC, în circumscripția electorală în est de Republica Moldova sunt incluse 48 de țări, în circumscripția în vest de RM – 43 de țări. De asemenea, va fi creată o circumscripție pentru țările din America de Nord şi de Sud și Canada.

„Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise conform criteriilor stabilite în Codul electoral. În primul rând, acestea vor fi deschise la misiunile diplomatice și consulare ale Moldovei”, a spus Russu.

În prezent, Moldova are 44 de misiuni diplomatice și consulare în străinătate. La alegerile prezidențiale din 2016 au fost deschise 100 de secții de votare peste hotare.

Conform legislaţiei, cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în afara țării pot colecta semnături pentru a-și înregistra candidatura în orice circumscripție electorală. Acest lucru se referă și la cei care doresc să-și înregistreze candidatura din partea celor două circumscripții electorale create pentru locuitorii din Transnistria. Ceilalți pretendenţi la mandatele de deputat vor putea colecta semnături în sprijinul candidaturii lor numai în circumscripția din care intenționează să candideze.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.12 18:16 Galina
    Multi din diaspora nu au grija de Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.