Politică

COMISIA PENTRU POLITICĂ EXTERNĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ESTE ÎNGRIJORATĂ DE SITUAȚIA DIN MOLDOVA

10 octombrie, 2018

Comisia pentru politică externă a Parlamentului European este îngrijorată de situația din Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, eurodeputații au adoptat marți un raport privind îndeplinirea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în care se menționează că principalele motive de îngrijorare sunt „aprobarea sistemului electoral mixt, contrar recomandărilor ODIHR-OSCE și Comisiei de la Veneția; lipsa unui sistem independent de justiție care să acționează în interesele unor politicieni, în timp împotriva opoziției se perfectează dosare penale; lipsa de progres în combaterea corupției și investigarea furtului bancar; monopolizarea spațiului media și discriminarea societății civile în libertatea acțiunilor”.

„Decizia finală privind viitorul asistenței macrofinanciare va fi luată după alegerile parlamentare, ținând cont de faptul că acestea trebuie să aibă loc în conformitate cu standardele internaționale aprobate, iar sprijinul bugetar continuu depinde în mod direct de creșterea semnificativă a standardelor democratice în Moldova”, se menționează în raport.

„Rezultatele cercetării creează o imagine contrastantă a Moldovei în ceea ce ține îndeplinirea Acordului de Asociere. În unele domenii, se observă schimbări pozitive, în special în ceea ce privește măsurile care vizează îmbunătățirea sectorului financiar, ceea ce reduce posibilitatea încă unei crize bancare în viitor. Trebuie de remarcat și îmbunătățiri în sfera comerțului dintre Moldova și țările UE ca rezultat al DCFTA. Însă, astfel de schimbări sunt ponegrite de o regresare semnificativă în domeniul standardelor democratice, chintesența Acordului de Asociere, care este direct legată de sprijinul financiar al UE și de regimul fără vize pentru cetățeni moldoveni”, se subliniază în act.

„Relațiile actuale dintre UE și Moldova, desigur, sunt obiectul unor discuții atât în UE, cât și în Moldova. Cu toate acestea, problemele politice și geopolitice nu au influențat și nu vor influența niciodată hotărârea UE de a se concentra asupra a ceea ce este important pentru cetățenii Uniunii Europene și ai Moldovei: să se îndeplinească obligația reciprocă de a sprijini valorile fundamentale ale democrației, statului de drept și protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, se spune în decizie.

Autorul raportului, eurodeputatul din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Petras Austrevicius, a conchis cu: „Dumnezeule, binecuvântează Moldova!”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.