Politică

EXPERT: GUVERNUL MOLDOVEI A DEVENIT „GUVERN NON GRATA” ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

17 octombrie, 2018

Directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS), expertul Vladislav Kulminski, afirmă că Guvernul Moldovei a devenit un „guvern non grata” în Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook.

Făcând referire la surse credibile din Parlamentul European şi Comisia Europeană, el a spus că „ar putea fi suspendate chiar şi proiectele aprobate anterior”.

„Răbdarea Uniunii Europene privind manipulările şi comportamentul autoritar al actualului Guvern din Republica Moldova s-a epuizat. Repulsia vis-a-vis de actualul Guvern nu a apărut peste noapte, dar s-a acumulat în ultimii doi ani. Acțiunile vor urma imediat”, a menţionat Kulminski.

Potrivit lui, „majoritatea programelor de asistenţă UE pentru Guvern pot fi suspendate, chiar şi cele deja aprobate sau în proces de desfășurare, inclusiv asistența în domeniul financiar-bancar”.

„Ca rezultat, alți donatori internaționali cheie vor examina suspendarea relațiilor cu actualul Guvern. De aceea, toată zarva cu introducerea sintagmei despre integrarea europeană în Constituție este praf în ochii noștri, menită să ascundă un simplu adevăr: Guvernul nostru „proeuropean” a primit un cartonaș ”roșu”, o calificare de ”guvern non-grata” în Uniunea Europeană”, a subliniat Kulminski.

După cum a informat anterior INFOTAG, în noiembrie, situaţia din Moldova va fi discutată iarăşi la sesiunea plenară a Parlamentului European. Săptămâna trecută, Comisia pentru Afaceri Externe a adoptat o rezoluție, al cărei proiect va fi prezentat spre examinare la sesiunea plenară a Parlamentului European. În document este exprimată îngrijorarea serioasă față de situația din Moldova în legătură cu „regresul semnificativ în domeniul standardelor democratice”.

Pentru prima dată, în document este anunțată oficial amenințarea anulării deciziei de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova în UE, deoarece acest lucru ţine direct de obligațiunile RM în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.17 09:07 Izea
    Dl Kulminschi deja vre la puterea?
  2. 2018.10.17 09:11 Indigo
    El are relatiile bune la Bruxel, poate stie ceva mai mult de chit noi aici in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.