Politică

PDM PROPUNE REDUCEREA DEPUTAȚILOR DIN PARLAMENT DE LA 101 LA 61

13 noiembrie, 2018

Partidul Democrat din Moldova (PDM) propune optimizarea Parlamentului prin reducerea numărului de deputați în legislativ de la 101 la 61. Potrivit agenției INFOTAG, Președintele PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că formațiunea pe care o conduce va veni cu inițiativa organizării unui referendum în acest sens, în ziua alegerilor parlamentare.

Vlad Plahotniuc a subliniat că în consecință, „Parlamentul va deveni mai organizat și eficient, iar deputații vor fi mai responsabili. Totodată, societatea va putea monitoriza mai ușor activitățile deputaților”.

El a amintit că în anul 2016, la Congresul PDM, când a fost ales președinte al partidului, a promis că va optimiza Guvernul și Parlamentul, astfel încât cetățenii să aibă un control direct asupra deputaților.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează controlul cetățenilor asupra deputaților.

„Mai exact, este vorba despre posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor, care i-au delegat în Parlament”, a spus liderul PDM.

Vlad Plahotniuc a explicat de ce formațiunea pe care o conduce a evitat până acum inițierea unui referendum în acest sens.

„Am evitat până acum inițierea unui referendum pe aceste teme, în primul rând, fiindcă am dorit să evităm cheltuirea banilor publici și, în al doilea rând, fiindcă prezența la referendumuri este în general foarte redusă și riscam să obținem un rezultat contestabil, care nu ar fi reflectat opinia majorității cetățenilor”, a spus el.

El consideră că, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, apare un moment oportun pentru desfășurarea acestui referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără a fi cheltuiți bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne.

Liderul democraților a declarat că referendumul va permite următoarei componențe a Parlamentului să efectueze reforma legislativului promisă anterior.

„În primul rând, am hotărât să discutăm inițiativele cu cetățenii, iar dacă ei le vor susține, ne vom consulta cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a găsi împreună forma cea mai potrivită de implementare a reformei”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.13 17:46 Eva
    Chite lucruri bune pentru populatie face PDM si personal dl Plahotniuc, doamne fereste!
  2. 2018.11.13 17:50 Liuba
    Multe face dl Plahotniuc, de raiting lui nu este atractiv, de ce?
  3. 2018.11.13 17:51 David
    Opozitia strica tat, democratii au 100 de procente draptate chind ei spun ce fac Sandu si Nastase in Bruxel... cum ei pling acolo si spun minciuni.
  4. 2018.11.16 10:18 Dorin
    Cred ca sa fie anuma asa, cum a propus mult mai innainte dl Dodon - 71 de deputati.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.