Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ VA EXAMINA SESIZAREA PRIVIND RESTRICŢIA DE A PARTICIPA LA VOT ÎN STRĂINĂTATE ÎN BAZA DOCUMENTELOR EXPIRATE

14 ianuarie, 2019

Curtea Constituțională va examina problema privind restricţia de a participa la vot în străinătate în baza documentelor expirate. Potrivit agenției INFOTAG, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, a depus la Curtea Constituțională o sesizare în acest sens.

El a solicitat Curţii Constituţionale să examineze în regim de urgenţă constituționalitatea interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat. În opinia avocatului, o asemenea interdicţie contravine Constituţiei, care garantează cetăţenilor ţării dreptul de vot.

„Această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrar art. 16 alin (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii. dreptul la vot este unul relativ și exercițiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuși, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate. „Orice restricţie asupra drepturilor electorale nu trebuie să fie de natură de a exclude unele persoane sau grupuri de persoane de la participarea la viaţa politică a ţării”, se spune în sesizare.

Ombudsmanul solicită examinarea sesizării în regim de urgenţă, pentru ca până la alegerile din la 24 februarie „să se permită tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliu sau reședință, locul aflării permanente sau temporare, de a-și exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate și disproporționate”.

Anterior, Partidul Liberal a cerut, de asemenea, crearea condițiilor pentru ca diaspora să voteze fără impedimente. Totodată, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a cerut tuturor forțelor proeuropene să facă presiuni asupra autorităților pentru a permite cetățenilor din străinătate să voteze, inclusiv celor care au pașapoarte sau buletinele de identitate expirate. De asemenea, Chirtoacă a declarat că în străinătate ar trebui deschise cel puțin 50 de secții de votare suplimentare, iar numărul de personal în secțiile de votare din diasporă ar trebui suplimentat pentru a evita formarea cozilor la secțiile de vot.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.