Politică

PARTIDUL SOCIALIŞTILOR ÎNDEAMNĂ GUVERNUL SĂ DESCHIDĂ PESTE 200 DE SECŢII DE VOTARE PESTE HOTARE

14 ianuarie, 2019

Partidul Socialiştilor (PSRM) îndeamnă Guvernul să aprobe deschiderea a peste 200 de secţii de votare peste hotare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul Preşedintelui pentru probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a menţionat că „autoritățile ar trebui să se conducă de numărul real al cetățenilor de peste hotarele republicii și să le garanteze tuturor dreptul de a alege și de a fi ales, astfel că în circumscripţiile de Est și de Vest ar trebui deschise 100 de secţii de votare, iar alte 30 în circumscripţia pentru SUA şi Canada”.

Secretarul ideologic al partidului și candidatul la funcția de deputat, Ion Ceban, a reamintit că „la alegerile parlamentare anterioare în străinătate au fost deschise doar 99 de secții de votare”.

„Dintre acestea, doar opt au revenit Rusiei, unde trăiesc și muncesc aproape două treimi dintre cetățenii plecaţi din Moldova (circa 400 mii). Vă reamintesc că în străinătate compatrioții noștri sunt o sursă serioasă de venituri în economia Republicii Moldova, transferând acasă anual miliarde de dolari, ajutând astfel autoritățile noastre „să-și ţină pantalonii”. Prin urmare, statul este obligat să le ofere acces egal la vot”, crede el.

Socialiștii au reamintit că Guvernul ar trebui să aprobe decizia de deschidere a secțiilor de votare până la 19 ianuarie și să o prezinte CEC, care, la rândul său, este obligată să ia o hotărâre cu privire la formarea secțiilor de votare până la data de 20 ianuarie.

Lebedinschi a avertizat că, „dacă Guvernul sau CEC refuză să respecte principiul reprezentării proporționale a cetățenilor, PSRM își rezervă dreptul de a contesta deciziile în instanță”, iar Ion Ceban a subliniat că „nerespectarea principiului proporționalității poate pune sub semnul întrebării recunoașterea alegerilor”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.