Politică

ACUM SE TEME CĂ JUMĂTATE DE MILION DE CETĂŢENI AI MOLDOVEI AR PUTEA FI LIPSIŢI DE DREPTUL LA VOT

15 ianuarie, 2019

Circa jumătate de milion de cetăţeni ai Moldovei ar putea fi lipsiţi de dreptul la vot la alegerile parlamentare, susţin reprezentanţii blocului electoral ACUM, din care fac parte Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma DA.

Potrivit agenţiei INFOTAG, pe pagina ACUM se menţionează că, potrivit informaţiilor oficiale, la alegerile prezidenţiale din 2016, circa 400 mii de cetăţeni aveau pașapoarte expirate, iar „astăzi numărul acestora cu siguranță depășește 500 de mii, ceea ce constituie cel puţin 31% din alegători, reieşind din datele prezenţei la urne la alegerile precedente”.

„Conform prevederilor Constituției, cetăţenii Republicii Moldova au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, excepţie făcând cei puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege. Lipsa unui pașaport valabil nicidecum nu reprezintă un temei constituțional pentru a interzice dreptul de vot al cetățeanului”, susţin politicienii de opoziţie.

Ei subliniază că „în alegerile parlamentare din 2010 și 2014, dar și în alegerile prezidențiale din 2016, Comisia Electorală Centrală a recunoscut în mod expres caracterul neconstituțional și ilegal al interdicției de a vota cu un pașaport expirat. Urmare a acestui fapt, CEC a adoptat de fiecare dată hotărâri prin care a permis votarea cu pașaportul expirat”.

„În lipsa unei hotărâri a CEC prin care s-ar permite votarea cu pașapoarte expirate în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, așa cum s-a procedat de fiecare dată, vor fi lipsiți de dreptul de a vota circa jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova. Urmare a acestei situații fără precedent, solicităm Comisiei Electorale Centrale să adopte de urgență o hotărâre prin care să asigure dreptul de vot a celor 500 de mii de cetățeni cu pașapoarte expirate. În lipsa unei astfel de hotărâri, caracterul liber și corect a scrutinului din 24 februarie 2019 va fi afectat iremediabil, iar recunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională devine tot mai improbabilă”, consideră reprezentanţii ACUM.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.