Politică

OPINIA EXPERTULUI: VIITORUL LUI PLAHOTNIUC FĂRĂ SUSŢINEREA EXTERNĂ ESTE PUS SUB UN MARE SEMN DE ÎNTREBARE

07 mai, 2019

Fără susţinerea externă, viitorul lui Vlad Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat – „I.”) este pus sub un mare semn de întrebare, susţine expertul Anton Şveţ.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său pentru portalul Regional Trends Analytics că „liderul PDM are nevoie de legitimitate externă aici şi acum, însă nu are posibilitatea „de a alege” aliaţi”.

„Mulți ani, „factorii puterii” lui Plahotniuc în Moldova au fost relațiile cu cei mai apropiați vecini – Ucraina și România. În aceste state vecine, la putere s-au aflat oligarhi cu o gamă largă de interese în teritoriu, atât în Moldova, cât și în regiune în general: de aceea, teritoriul său rămâne o legătură importantă de tranzit în schemele comerciale și private ale elitelor din Ucraina și România”, a remarcat expertul.

Potrivit lui, „în România, majoritatea parlamentară a fost formată de Partidul Social Democrat al omului de afaceri Liviu Dragnea, al cărui partid se află în conflict deschis cu conducerea Uniunii Europene: Bruxellesul acuză conducerea României de aproape același lucru ca și autoritățile pe Plahotniuc în Moldova”.

„Liviu Dragnea se află astăzi într-o luptă intensă pentru putere în confruntarea cu președintele Iohannis și cu alți politicieni. În acest an vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, precum și alegerile prezidențiale în România, de aceea oligarhul român și partidul său este nevoit să se concentreze asupra problemelor interne românești și europene. Bucureștiul nu are nici timp și nici instrumente pentru a ajuta vecinii de la Chișinăul, în pofida înțelegerii reciproce”, a spus Şveţ.

El a subliniat că, „în această situație, după alegerile prezidențiale din Ucraina, pentru Plahotniuc este vital să mențină relații speciale cu noua conducere a celui mai mare stat din Parteneriatul Estic”.

„Dar cu ce scop Vladimir Zelenski să facă negocieri cu oligarhul statului vecin, dacă perspectivele sale politice sunt vagi? Mai ales ţinând cont de faptul că imaginea politică și succesul noului președinte al Ucrainei se bazează în mare parte pe imaginea „candidatului din popor”, care este împotriva oligarhilor la guvernare. Zelenski este conștient de faptul că, indiferent cine este la putere în Republica Moldova, Kievul va reuşi să stabilească relații adecvate cu el, controlând toate schemele, porturile și granițele cu Transnistria rebelă”, consideră expertul.

În opinia sa, „este posibil ca viitorul său politic să depindă anume de sprijinul extern și doar intervenția externă activă va ajuta la tăierea „nodului gordian” al politicii moldovenești și la formarea unei coaliții sau, de exemplu, la schimbarea semnificativă a raportului de forţe în alegerile parlamentare anticipate”.

„În timp ce Rusia va continua să susțină PSRM, iar UE cu SUA vor ajuta blocul ACUM, viitorul politic al lui Vladimir Plahotniuc este pus sub un mare semn de întrebare. Pentru liderul PDM situația devine şi mai dificilă în condiţiile în care partenerii externi tradiționali „din vecinătate” nu prea par să-i intereseze soarta lui”, a concluzionat expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.