Politică

PDM ŞI BLOCUL ACUM TREBUIE SĂ SE UNEASCĂ PENTRU BINELE MOLDOVEI, AL REGIUNII ŞI AL DEMOCRAŢIEI – CONGRESMAN

24 mai, 2019

Partidul Democrat şi blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii şi al democraţiei. La această concluzie a ajuns congresman american Markwayne Mullin.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în articolul său pentru publicaţia „The Hill”, politicianul menţionează că „după două luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu se află nici pe aproape de instituirea unui nou guvern, negocierile dintre principalele partide au intrat în impas, iar țara, rămasă fără o direcție, este tot mai vulnerabilă la influența Rusiei”.

„PDM a condus un guvern de coaliţie în ultimii trei ani şi a îmbunătăţit considerabil situaţia economică a ţării, a diversificat oferta de energie pentru a reduce dependenţa de Rusia şi a redus nivelul corupţiei în procesul de realizare a reformelor. În pofida neajunsurilor existente, au fost înregistrate progrese serioase pentru o astfel de țară tânără, iar PDM încearcă în continuare să consolideze relaţiile cu SUA și UE, având intenția de a evita transformarea Moldovei într-un satelit al Federației Ruse”, consideră politicianul.

Potrivit lui, „după alegeri, Partidul Democrat le-a propus reprezentanţilor blocului ACUM să formeze o coaliţie de guvernare pentru a putea continua parcursul european, cedând chiar şi funcţia de premier, însă de atunci nu s-a constatat nici un progres pe această dimensiune”.

„Toate acestea doar întăresc posibilitatea de a aproba o guvernare prorusă de stânga în Republica Moldova. Socialiștii intenționează să preia posturile de speaker, ministru al Afacerilor Externe, al Apărării, precum şi cea de șef al serviciului de securitate. Iar o astfel de opțiune prezintă perspective sumbre pentru democrația în Moldova”, a spus congresmanul.

Potrivit lui, „conform legislației moldoveneşti, Guvernul trebuie format în termen de trei luni, adică până la 9 iunie”.

„Dacă Parlamentul va fi totuşi dizolvat, vor avea loc alegeri anticipate, iar aceasta va însemna o catastrofă pentru Moldova. Însă un astfel de scenariu convine Moscovei. Instabilitatea geopolitică va dura cel puțin un an și ar aduce implicări catastrofale pentru economia Republicii Moldova și, în cele din urmă, pentru securitatea națională. Reformele prooccidentale vor fi suspendate, Fondul Monetar Internațional nu va putea trece la următoarea etapă de susținere, iar ratingul investițional al Moldovei va intra într-o stare de cădere liberă”, crede politicianul.

În opinia sa, PDM și blocul ACUM trebuie să se unească pentru binele Moldovei, al regiunii și al democrației.

„Eșecul de a negocia o coaliție prooccidentală va arunca Moldova în brațele Kremlinului, iar cei 28 de ani de democrație și anii de reforme vor fi în zadar. Ursul rusesc va controla din nou destinul poporului moldovenesc și va înălța semnificativ balanța regională de putere departe de Europa, spre o Moscovă coruptă și autocratică”, conchide Markwayne Mullin.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.