Politică

LA FUNCŢIILE DE MEMBRI AI CURŢII CONSTITUŢIONALE DIN PARTEA GUVERNULUI CANDIDEAZĂ 24 DE PERSOANE

15 iulie, 2019

La cele două funcţii de membri ai Curţii Constituţionale din partea Guvernului candidează 24 de persoane. Potrivit agenţiei INFOTAG, lista a fost făcută publică luni pe site-ul Executivului după ce duminică, 14 iulie, s-a finalizat etapa de recepţionare a cererilor de participare la concurs.

Prim-ministrul Maia Sandu a menţionat că dosarele fiecărui candidat vor fi analizate din perspectiva integrității, iar în cazul în care se vor descoperi averi nejustificate, aceste persoane nu vor fi admise în concurs.

Cetățenii Republicii Moldova, reprezentanții societății civile, mass-media sau orice altă persoană interesată pot exprima opinii scrise în privința candidaților. Opiniile anonime nu vor fi luate în considerare. Opiniile scrise pot fi expediate la adresa de e-mail svetlana.nunu@gov.md până la data de 19 iulie inclusiv.

Printre cei mai cunoscuți candidați se numără judecătoarea Domnica Manole, care, în 2016, a fost acuzată că a luat în mod deliberat o decizie ilegală. Ea a obligat Comisia Electorală Centrală să desfăşoare un referendum la inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr. La începutul lunii iulie, procuratura a renunțat la acuzații, iar fosta magistrată a fost achitată.

Totodată, dosare au mai prezentat reprezentantul Asociației Promo-LEX, Alexandru Postică, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, fostul consilier prezidențial (1997-1999), fostul consilier al Preşedintelui Petru Lucinschi pe probleme juridice, Mihai Petrache, fostul viceministru al Justiției (2011-2015), Vladimir Grosu, fostul procuror general adjunct (2010-2013), Eugen Rusu, fosta judecătoare asistentă la Curtea Constituțională, Rodica Secrieru, directorul asociației obștești „Lex-Scripta”, Mihail Corj. Printre candidați se numără jurişti, experți și reprezentanți ai mediului academic.

Concursuri mai sunt desfăşurate de Consiliul Superior al Magistraturi şi de Parlament, care, la fel, deleagă câte doi membri la Curtea Constituțională. Foştii judecători ai Curţii şi-au dat demisia după ce, la 15 iunie, şi-a anulat propriile decizii care au dus la o criză politică în Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.15 16:43 Boris
    Puterea lui Dodon, Sandu si Nastase vor sa numesc oamenii sai, anume asa sa fie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.