Politică

NICU POPESCU SUSŢINE CĂ VIZITA SA LA MOSCOVA ESTE "ÎNCEPUTUL ACTIVITĂŢII PENTRU NORMALIZAREA RELAŢIILOR CU RUSIA"

12 septembrie, 2019

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, susţine că vizita sa la Moscova este "începutul activităţii comune pentru normalizarea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia".

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, el a menţionat că "ultimii ani au fost dificili pentru relaţiile moldo-ruse, a fost o perioadă a unei anumite neînţelegeri şi a abordărilor diferite în soluţionarea problemelor, care s-au acumulat în număr mare".

"Relaţiile cu Federaţia Rusă reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale politicii externe a noului guvern al Republicii Moldova. De aceea, în cadrul dialogului, am remarcat importanţa restabilirii relaţiilor comercial-economice, a căror stare actuală nu corespunde nici intereselor ţărilor noastre, nici capacităţilor noastre", a spus diplomatul, menţionând "necesitatea anulării tuturor barierelor existente în calea accesului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, în baza participării ambelor ţări în zona de liber schimb în CSI".

În opinia sa, zona de liber schimb în CSI şi DCFTA "nu contravin unei alteia".

"O atenţie deosebită merită problema sensibilă a reglementării transnistrene. A fost remarcat rolul important al Federaţiei Ruse, alături de alţi mediatori şi observatori în formatul "5+2". Chişinăul mizează pe sprijinul Rusiei în procesul de identificare a unei soluţii politice viabile la problema transnistreană, bazată pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova", a spus Popescu.

El a subliniat că "prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană contravine principiului neutralităţii, stipulat în Constituţia Republicii Moldova", iar "retragerea trupelor rămâne una dintre cele mai importante priorităţi pentru Moldova".

Solicitat de jurnaliştilor să comenteze informaţia precum că "Igor Dodon se opune integrării în UE şi modul în care acest lucru se înscrie în strategia reglementării transnistrene, Popescu a spus că "la baza noii majorităţi parlamentare a PSRM şi ACUM se află ideea de a continua implementarea Acordului de Asociere şi participarea la DCFTA".

"Acelaşi lucru este valabil şi pentru continuarea implementării Planului Individual de Parteneriat cu NATO, dar în baza principiului neutralităţii Republicii Moldova. Una dintre dorinţele majorităţii de guvernare este şi normalizarea relaţiilor cu Rusia. Dar toate aceste principii nu au nicio legătură cu modul în care procesul de reglementare transnistreană va continua. Căutăm intens căi de soluţionare a problemei. Şi în abordarea noastră faţă de reglementare nu sunt schimbări. Cu siguranţă, vrem să obţinem rezultate în această direcţie", a spus diplomatul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.12 10:53 Vlada
    Ei cei de la Moscova trebue sa stie si pozitia altii nu numai Greceanii si Dodon...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.