Politică

MOLDOVA ŞI FRANŢA TREBUIE SĂ LUPTE ÎMPREUNĂ PENTRU VALORILE COMUNE – AMELIE DE MONTCHALIN

13 septembrie, 2019

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Amelie de Montchalin, aflată în vizită la Chişinău, consideră că „Moldova şi Franţa trebuie să lupte împreună pentru valorile comune”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, ea a menţionat că „pentru Franţa este extrem de important să-şi exprime sprijinul pentru noua coaliție (PSRM-ACUM – „I.”), creată în iunie”, subliniind că deja „la sfârșitul lunii iunie, împreună cu Președintele francez Emmanuel Macron, a fost la Bruxelles, unde a insistat că toate ţările UE să sprijine noua guvernare”.

„Valorile europene nu sunt doar un concept, ci un instrument care asigură viața într-un stat de drept, ceea ce presupune scăparea de orice formă de presiune”, a spus diplomatul, menționând că, în practică, acest lucru se exprimă prin „lupta împotriva corupției, dar și asigurarea independenței sistemului justiţiei”.

Ea a spus că a fost atinsă înţelegerea privind extinderea cooperării între cele două țări în diferite domenii. Aceasta presupune cooperarea în reabilitarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, schimbul de experiență la nivel de experți pentru susținerea procesului de reforme în Republica Moldova și cooperarea în domeniul culturii.

Secretarul de stat s-a referit şi la problema transnistreană, menționând că „abordările în privinţa reglementării trebuie să fie pașnice, profunde și cuprinzătoare, cu respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în baza graniţelor recunoscute internațional”.

„O problemă la fel de importantă este respectarea echităţii sociale în privinţa femeilor, așa cum este stipulat în Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei. Pentru că reformele în domeniile economic și juridic trebuie să aibă un impact pozitiv asupra fiecărui cetățean, astfel încât acesta să se simtă în siguranță”, a spus ea, adăugând că, „deşi Moldova este semnatară a acestei convenții internaționale, documentul nu a fost încă ratificat, dar Președintele Igor Dodon a promis că se va ocupa de această chestiune”.

„Înțeleg că nicio ţară nu are dreptul să învețe o altă ţară. Şi Franța are o mulțime de cazuri care necesită soluții, dar trebuie să acționăm împreună și să luptăm pentru acele valori care ne unesc”, a spus diplomatul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.