Politică

PREMIERUL MAIA SANDU A CRITICAT DISCURSUL PREŞEDINTELUI IGOR DODON LA ONU

30 septembrie, 2019

Prim-ministrul Maia Sandu a criticat discursul Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, care şi-a expus de la tribuna Adunării Generale a ONU viziunea asupra reglementării conflictului transnistrean. Potrivit agenţiei INFOTAG, la emisiunea „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova, ea a declarat că „Preşedintele şi-a expus viziunea, care nu reflectă poziţia Guvernului”.

„Președintele nu a avut curajul să ceară retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. În acest context, este foarte rău că a renunţat la politica urmărită până acum de toți liderii țării, de toți președinții, inclusiv de Vladimir Voronin (președintele Partidului Comuniştilor – „I.”)”, a spus premierul.

În opinia ei, „acest lucru s-a întâmplat pentru că Dodon vrea să aibă relații foarte bune cu Federația Rusă”.

„Îl înțeleg. Dar el nu trebuie să uite că are o responsabilitate față de poporul său și de stat. Sunt necesare relații bune cu Rusia, dar trebuie apărate interesele țării. Trebuie să cerem şi în continuare retragerea trupelor ruse din Moldova”, a spus Sandu.

Ea a menționat că, în discursul său de la New York, Președintele a abordat și problemele așa-numitului „pachet mare” pentru Moldova, care include recunoașterea internațională a neutralității Moldovei și soluționarea conflictului transnistrean prin consensul marilor puteri.

„Suntem categoric împotrivă la acest pachet. Dodon propune „marilor actori” să ajungă la o înţelegere cu privire la viitorul țării noastre, fără a ţine seama de noi. Acest lucru este greșit, această problemă trebuie soluționată de cetățenii țării. Și nu vom fi niciodată de acord cu faptul că, pentru a rezolva conflictul transnistrean, trebuie să renunţăm la scopul de a obţine, mai devreme sau mai târziu, integrarea în Uniunea Europeană”, a subliniat Sandu.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de prim-ministru, la fel a declarat că „nu este de acord cu poziția incoerentă şi inconsecventă a Preşedintelui în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.