Politică

CONTRADICŢIILE DINTRE PSRM ŞI ACUM POT AJUNGE PÂNĂ LA UN RĂZBOI POLITIC – OPINIA EXPERTULUI

11 octombrie, 2019

Schimbul de replici care are loc între PSRM și blocul ACUM în ajunul alegerilor locale amenință să escaladeze într-un război politic. Potrivit agenției INFOTAG, de această opinie este analistul politic Igor Volnițchi.

El a menționat în ajun, la un post de televiziune, că „anul 2019 nu și-a dezvăluit pe deplin potențialul politic”, iar în viitor, la orizontul politic ţara ar putea avea „surprize”.

„Coaliția a fost formată inițial doar din dorința formațiunilor de a răsturna regimul lui Plahotniuc. Și această coaliție nu poate rezista mult timp, este nefirească. Ar fi corect ca partidele, ținând cont de electoratul complet diferit, să prezinte o anumită foaie de parcurs – distrugem toate urmele lui Plahotniuc în politica moldovenească și mergem la alegeri”, a spus el.

În situația actuală, expertul propune șase scenarii de evoluţie a situaţiei:

Primul scenariu: blocul ACUM cedează cerințelor Președintelui și se va produce revizuirea sferelor de influență la nivel guvernamental, iar aceasta va însemna că această coaliția va mai dura ceva timp, măcar până la primăvară;

Al doilea scenariu: destrămarea coaliției și numirea unui „guvern al salvării naționale” (adică atingerea unui consens şi cu PDM – „I.”);

Al treilea scenariu: alegerile parlamentare anticipate.

„Următoarele scenarii depind de Andrei Năstase, dacă va câștiga sau nu alegerile în Chișinău. El poate pierde și să pună vina pe înfrângere pe alianța cu socialiștii și poate face un pas înapoi (să se retragă în opoziție – „I.”). El poate acționa la fel şi în caz de victorie – să iasă din coaliţie şi, deja în opoziție, să meargă în alegerile prezidențiale. Ultimul scenariu ţine de factorul extern, adică actorii externi vor face presiune asupra uneia dintre formațiunile coaliției”, a spus Volniţchi.

Politologul Roman Mihăeş a dezvoltat ideea influenței factorului extern: „aceasta va însemna înlocuirea socialiștilor cu democrații în coaliția de guvernare”. Potrivit lui, „anume din acest motiv partenerii occidentali nu au permis PDM-ului să se prăbușească”.

„Aici şi constă cauza nervozităţii dintre PSRM și ACUM. Plahotniuc a fost înlăturat, iar scenariul unei coaliții cu PDM este posibil”, a spus el, fără a exclude şi posibilitatea „menținerii coaliției în componența sa actuală, prin reformatarea guvernului”.

La rândul său, analistul politic Victor Ciobanu consideră că „betonul” alianței actuale nu a fost creat în Moldova.

„Și de aceea, alianța va dura atâta cât va fi necesar (partenerilor externi – „I.”). Acum nu se pune problema destrămării coaliției. Și nici după alegeri”, consideră expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.