Politică

DELEGAŢIA UE A LANSAT O PLATFORMĂ INFORMAŢIONALĂ A PROIECTELOR REALIZATE ÎN MOLDOVA

16 octombrie, 2019

Delegaţia Uniunii Europene în Moldova a lansat platforma EU4Moldova.md, care cuprinde informaţii despre proiectele realizate şi finanţate de UE în Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la prezentarea platformei, şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko, a menţionat că în întreaga perioadă de cooperare, în republică au fost realizate peste 1 mie de proiecte care au avut un impact direct asupra a circa 500 de mii de cetățeni și, indirect, aproape asupra întregii populații a țării.

Potrivit lui, platforma informativă este o vizualizare a faptului care arată că sprijinul UE cuprinde toate localităţile şi toţi cetățenii republicii.

„Au fost realizate proiecte în domeniul economiei, întreprinderilor mici și mijlocii, datorită cărora au fost create aproximativ 15 mii de locuri de muncă. Am oferit asistență semnificativă întreprinderilor, organizațiilor publice locale, precum și am oferit tinerilor oportunități de a stabili contacte și relaţii cu semenii din Europa”, a spus Michalko.

El a remarcat că UE a oferit organizațiilor neguvernamentale 8 milioane de euro drept susţinere, deoarece activitatea lor este foarte importantă pentru țară în momentele cele mai dificile, precum și pentru dezvoltarea politicilor de stat în toate domeniile.

„O bună guvernare este una dintre prioritățile noastre, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. Am oferit asistenţă la consolidarea instituțiilor statului. Totodată, important este şi domeniul justiției, în care lucrurile nu au mers întotdeauna bine, însă eforturile trebuie continuate pentru a implementa cu adevărat o reformă a justiției, datorită căreia cetățenii să poată trăi într-o țară în care există dreptate, toţi sunt egali în fața legii, iar lupta împotriva corupției și spălării banilor este o prioritate ”, a subliniat diplomatul.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că Moldova trebuie să-și stabilească obiectivul strategic de a trece de la consumul asistenței financiare externe la acordarea acesteia.

„Noi, ca societate, nu trebuie să ne aflăm la nesfârșit în situația când solicităm ajutor. Partenerii noștri din capitalele străine întreabă despre ajutorul pe care ni-l pot oferi. Dar nu mă simt confortabil într-o astfel de situație și noi, ca societate, nu trebuie să percepem ca normalitate faptul că mereu cerem ajutor. Sarcina noastră este să folosim asistență externă, dar și să ne punem întrebarea: cum putem contribui la atingerea priorităților UE?”, a spus el.

Potrivit ministrului, etapa de consum a ajutoarelor externe trebuie să fie temporară pentru Moldova, după care va veni momentul să oferim ajutor altora, ceea ce sună „nu atât de absurd cum ar părea la prima vedere, căci şi România, Polonia și Slovacia au primit sprijin din fonduri europene, iar acum ajută Moldova ”.

Popescu consideră că, pentru a atinge acest obiectiv, este necesară implementarea reformei justiției, combaterea corupției și atragerea investițiilor, deoarece acest lucru ajută la crearea locurilor de muncă, la creșterea veniturilor bugetare, care trebuie să fie direcționate spre dezvoltarea de sine stătătoare a infrastructurii sociale și economice, iar apoi – spre susţinerea altor țări.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.