Politică

PARTIDUL DEMOCRAT A ÎNAINTAT ÎN PARLAMENT O MOŢIUNE DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI CONDUS DE MAIA SANDU

17 octombrie, 2019

Partidul Democrat (PDM) a înaintat în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, proiectul moţiunii a fost prezentat de fostul speaker al Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit lui, „în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, toate partidele reprezentate în Parlament s-au angajat să apere interesele cetățenilor, însă în cele patru luni de activitate a Guvernului, nimeni nu a văzut ca acesta să aibă grijă de cetățeni”.

„În toată această perioadă, Guvernul a transmis Parlamentului doar 14 proiecte de lege. Chiar dacă să nu ținem cont de numărul proiectelor de lege, ci doar de calitate, oricum nicio propunere nu s-a referit la sfera socială sau economie”, a spus democratul.

El şi-a exprimat regretul că toate „inițiativele bune ale PDM, inclusiv plata ajutorului material înainte de sărbători”, au fost suspendate sau anulate de autorități, iar Guvernul și Parlamentul se ocupă doar de lupta împotriva opoziției.

„Guvernul Partidului Democrat, condus de Pavel Filip, a lansat numeroase inițiative pentru susţinerea agenților economici și atragerea investițiilor străine, iar Cabinetul de miniștri al lui Sandu nu a putut face față nici proiectelor deja lansate, „eșuând cu programul Drumuri Bune 2”, a declarat Candu.

Potrivit lui, oamenii au așteptat mai mult de la Guvernul actual, „având în vedere studiile pe care le-au făcut unii miniștri în universitățile din Occident, precum și relațiile cu partenerii externi, dar Guvernul nu a reuşit să obțină nimic”.

El a spus că inițiativa moţiunii de cenzură a fost semnată de majoritatea deputaţilor PDM prezenți la ședință, însă nu a specificat numărul de semnături. Fracțiunea Partidului Democrat are 29 de deputați, însă câţiva deputați nu participă la ședințele Parlamentului, plecând din Moldova după schimbarea puterii. Spre deosebire de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, ei nu și-au depus mandatele de deputat și rămân deputați, deși nu participă la activitatea legislativului.

Conform Constituției, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului poate fi depusă de cel puțin un sfert dintre deputații aleși (25 din 101 deputați). Acesta urmează a fi examinată la una din următoarele ședințe ale Parlamentului, conform deciziei Biroului său Permanent.

Facțiunile Partidului Socialiștilor și ale blocului ACUM, care au format majoritatea parlamentară și au aprobat Guvernul, au declarat deja că nu vor susține inițiativa Partidului Democrat. Ei consideră că PDM intenționat a lansat inițiativa joi, când Parlamentul a început să audieze raportul comisiei parlamentare de anchetă privind furtul miliardului din sistemul bancar. În acest raport sunt prezentați mulți lideri PDM. Potrivit majorității parlamentare, Partidul Democrat încearcă, prin moţiunea de cenzură, să distragă atenția de la raportul discutat în Parlament. Fracțiunea PDM a calificat raportul drept „o răfuială cu opoziția” și a părăsit sala de ședințe a Parlamentului, în semn de protest.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.