Politică

ÎN GENERAL, ALEGERILE ÎN CHIŞINĂU AU CORESPUNS PRINCIPIILOR ŞI NORMELOR DEMOCRATICE – OBSERVATORII CSI

22 octombrie, 2019

Alegerile în municipiul Chișinău în cadrul alegerilor locale generale din Moldova din 20 octombrie „au corespuns în general principiilor și standardelor democratice general acceptate pentru organizarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte”. Aceasta este concluzia grupului de experți al Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor din statele membre ale CSI, publicată pe site-ul organizației.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în ziua alegerilor, un grup de observatori internaționali a fost prezent la diferite etape de votare – de la deschiderea secțiilor de votare până la numărarea voturilor de către birourile electorale de circumscripţie. Membrii grupului au vizitat 20 de birouri electorale în Chișinău și în suburbii și, de asemenea, au monitorizat prezentarea rezultatelor la două secții de votare și au primit copii ale proceselor-verbale.

„La toate secțiile de votare vizitate au fost prezenţi reprezentanți ai candidaților la funcţia de primar al Chișinăului, reprezentanți ai partidelor politice, observatori internaționali și naționali, precum și reprezentanți ai mass-media, care au contribuit la deschiderea și transparența votării, în conformitate cu cerințele Convenției privind standardele pentru alegerile democratice, electorale, drepturile și libertățile din statele membre CSI”, au menționat experții.

Potrivit lor, în timpul procesului de monitorizare, au fost înregistrate „neajunsuri tehnice minore, care nu sunt de natură sistemică, observatorilor internaționali și naționali le-au fost create condițiile necesare pentru îndeplinirea funcțiilor în condițiile legislaţiei”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.