Politică

ŞEFII MISIUNILOR DIPLOMATICE ALE SUA ŞI UE SUNT ÎNGRIJORAŢI DE DEMISIA GUVERNULUI MOLDOVEI

13 noiembrie, 2019

Şefii misiunilor diplomatice ale SUA şi Uniunii Europene sunt îngrijoraţi de demisia Guvernului Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ei au declarat miercuri, la deschiderea forumului „Moldova Business Week 2019” la Chişinău.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la moţiunea de cenzură adoptată în ajun împotriva Guvernului Sandu, în special în contextul inițiativelor lansate în domeniul combaterii corupției, asigurării independenței sistemului judiciar și investigării furturilor bancare.

„Sistemul justiţiei și statul de drept sunt elementele-cheie ale unui climat de afaceri favorabil. În afară de aceasta, depolitizarea instituțiilor statului și democrația sănătoasă vor rămâne principalele momente care vor sta la baza relațiilor noastre și a ajutorului oricărui guvern. Principiul îndeplinirii condițiilor va fi aplicat constant, ținând cont doar de interesele cetățenilor Moldovei”, a spus el.

Potrivit diplomatului, în acest context este extrem de important ca eforturile autorităților Moldovei să fie orientate spre construirea unei economii durabile, bazate pe investiții în infrastructură, aderarea la spațiul european și un mediu sănătos.

„Transformarea comerțului și a investițiilor în motor de dezvoltare necesită măsuri urgente. Este esențial ca reformele în materie de siguranță alimentară să fie implementate mai rapid pentru a permite producătorilor locali să exporte producţia de originală cu valoare adăugată înaltă. Acest lucru va asigura, de asemenea, standarde de calitate mai înalte pentru consumatorii locali”, a declarat Ambasadorul UE.

El a subliniat importanța asigurării unei gestionări corecte a deșeurilor, continuarea reformelor în sectorul bancar, precum și măsurile guvernamentale recente de combatere a monopolurilor în mai multe sectoare ale economiei.

Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a menționat că, „în pofida demisiei regretabile a Guvernului condus de Maia Sandu, precum și a situației politice actuale, momentele-cheie în relațiile dintre cele două țări nu s-au schimbat, căci Statele Unite vor continua să îndemne aleşii poporului din Moldova să depună mai multe eforturi pentru a asigura un viitor mai bun, mai democratic și mai prosper pentru toți cetățenii”.

„Moldovenii merită lideri care să fie axaţi pe bunăstarea țării, eliberarea ei de corupție, care a împiedicat Moldova să-și atingă potențialul. Vom susţine în continuare un climat investițional mai transparent, având în vedere importanța deosebită a sectorului privat în dezvoltare. Rolul Guvernului este important, deoarece anume el se ocupă de crearea infrastructurii, sprijină învăţământul de calitate și pregătirea forței de muncă, precum și un sistem judiciar puternic și independent, care să poată asigura soluționarea corectă a litigiilor”, a spus el.

Potrivit Ambasadorului schimbările reale vor fi posibile numai atunci când Guvernul și sectorul privat vor coopera, însă autoritățile nu vor putea face față la toate de sine stătător, deoarece companiile private și investitorii sunt locomotiva creșterii economice.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.