Politică

DEPUTAT PLATFORMA DA: PROIECTUL BUGETULUI DE STAT ESTE ORIENTAT SPRE ASIGURAREA CELUI DE-AL DOILEA MANDAT PENTRU PREŞEDINTELE DODON

06 decembrie, 2019

Vicepreşedinte Parlamentului şi liderul fracţiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, consideră că proiectul bugetului de stat este unul populist, căci "este conceput pentru a-i asigura Preşedintelui Igor Dodon alegerea pentru al doilea mandat în anul viitor".

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în Parlament, el le-a reproşat socialiştilor că în 2018 au criticat proiectul bugetului de stat al Partidului Democrat pentru orientarea sa evidentă spre campania electorale, iar acum guvernul socialiştilor prezintă un buget şi mai populist.

"Evident că era un proiect electoral al bugetului de stat, care prevedea un deficit de 5,5 mlrd. lei. Mulţi colegi socialişti au spus atunci în mod rezonabil că el este nerealist, întrucât nu existau bani pentru acoperirea acestuia. Deficitul a fost atunci egal cu 2,7% din PIB, ceea ce este cu 0,2% mai mult decât plafonul admis, prevăzut de Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale", a spus el.

Potrivit lui, anul trecut, deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, a prezis că în bugetul pentru anul curent va fi o gaură, ceea ce s-a şi întâmplat vara, când aceasta a constituit 4,1 mlrd. lei.

"Despre gaura în buget au vorbit nu o singură dată deputaţii PSRM, Ion Ceban şi Vlad Batrîncea. Aţi recunoscut atunci că, fără a debloca finanţarea externă în septembrie, Moldova s-ar fi confruntat cu restanţe salariale. Numele ministrului care a elaborat bugetul de stat preelectoral pentru anul 2019 îl ştie toată lumea - este tehnocratul în slujba dictatorilor Republicii Moldova, Ion Kiku (actualul prim-ministru - "I."). Acum el a trimis în Parlament un buget şi mai preelectoral, cu un deficit de 7,4 mlrd. lei, care reprezintă 4% din PIB", s-a indignat Slusari.

În răspuns, Golovatiuc a menţionat că deficitul bugetar de 7,4 mlrd. lei include proiecte care sunt finanţate din surse externe, astfel că deficitul real este mai mic decât cel prevăzut în proiectul bugetului pentru anul curent.

"Avem o normă negativă de economii, nu sunt surse de dezvoltare. Moldova nu are surse de dezvoltare. Suntem sortiţi să folosim resurse externe, dar nu pentru cheltuieli curente, ci pentru investiţii, pentru a stabili dezvoltarea viitoare a economiei şi, astfel, pentru a asigura creşterea bunăstării, veniturilor şi cheltuielilor cetăţenilor. Anul trecut, creşterea cheltuielilor de capital a fost de 3%, iar a cheltuielilor curente - 11%. Acum, creşterea este de 26% şi, respectiv, 8%", a subliniat el.

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 a fost adoptat în primă lectură de majoritatea deputaţilor din PSRM şi PDM. Acesta prevede venituri în sumă de 44,1 mlrd. lei (+3,5 mlrd. lei sau 8,6%), cheltuieli de 51,5 mlrd. lei (+ 5,2 mlrd. lei sau 11,2%), iar deficitul este de 7,4 mlrd. lei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.06 09:56 Andrei
    Este pacat ca nu sa primim de la fratii nostrii 100 000 000 de euro in 2020.
  2. 2019.12.06 09:59 Svetlana
    Soptialistii acum tin toate raspunderea in sfera sociala in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.