Politică

​BLOCUL ACUM PROPUNE O MOŢIUNE SIMPLĂ ÎMPOTRIVA MINISTRULUI JUSTIŢIEI

06 decembrie, 2019

Fracţiunile Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au transmis vineri în Parlament proiectul moţiunii simple împotriva ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG de la Parlament, președinta legislativului, Zinaida Greceanîi, a menționat că „Nagacevschi încă nu a reuşit să cunoască întreg ministerul că deja i se înaintează vot de neîncredere”.

Ea a citit proiectul moţiunii, potrivit căreia „moţiunea este inițiată pentru depășirea evidentă a atribuţiilor de serviciu, pentru admiterea imixtiunii în justiție, precum și pentru profanarea ideii de reformare a justiției”.

Speakerul a transmis textul moţiunii cu semnăturile deputaților către Direcţia juridică.

În această săptămână, Biroul Permanent al Parlamentului, cu majoritatea de voturi, a refuzat să includă în ordinea de zi a şedinţei plenare subiectul demisiei ministrului Apărării. Membrii Biroului și-au motivat decizia prin faptul că iniţiativa se referă la persoana ministrului, dar nu la politica ministerului”. În acelaşi timp, deputații au ajuns la concluzia că a fost încălcată procedura, care prevede că proiectul moţiunii trebuie să fie dat citirii de președintele Parlamentului, dar nu de autorii acestuia.

Potrivit legislaţiei, moţiunea simplă împotriva unui ministru poate fi depusă de un grup de cel puțin 15 deputați. Documentul trebuie să fie examinat în cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului în termen de 14 zile de la depunerea acestuia. Data examinării este stabilită de Biroul Permanent al Parlamentului. Pentru demisia ministrului este nevoie de o majoritate de 51 din 101 membri ai legislativului. Facțiunea blocului ACUM are 26 de mandate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.