Politică

PROCURATURA GENERALĂ SOLICITĂ TIMP SUPLIMENTAR PENTRU A PREGĂTI RAPORTUL PRIVIND INVESTIGAREA FURTULUI MILIARDULUI

11 decembrie, 2019

Procuratura Generală solicită Parlamentului să-i ofere timp suplimentar pentru a pregăti raportul privind desfăşurarea investigaţiei fraudei bancare, deoarece noua conducere nu a reuşit pe deplin să se familiarizeze cu materialele cauzei. Despre aceasta s-a discutat miercuri la şedinţa Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit agenției INFOTAG, procurorul general adjunct Ruslan Popov a menţionat că raportul privind evoluția investigației a fost o dată prezentat de procurorul general interimar Dumitru Robu, însă toate informațiile pe care le-a prezentat se bazau pe informațiile de la Procuratura Anticorupție.

„Când Alexandru Stoianoglo a preluat funcția de procuror general, el și-a exprimat nedumerirea că Parlamentul a cerut de la Procuratura Generală informații despre anchetă și motivele tergiversării sale, dar nu de la Procuratura Anticorupție. În această situație, noi nu ne puteam baza doar pe notele informative ale Procuraturii Anticorupție, căci este necesară verificarea autenticităţii informațiilor. Cu toții am fost martorii evenimentelor provocate de inițiativa procurorului general de a efectua un control la Procuratura Anticorupție, în cadrul căruia urmează a fi verificate dosare penale de interes public special. Până ieri, șeful anticorupție, Viorel Morari, a împiedicat acest proces, de aceea procurorii nu au avut acces la dosar”, a explicat Popov.

El a subliniat că conducerea Procuraturii Generale nu își poate asuma responsabilitatea pentru veridicitatea informațiilor prezentate anterior, deoarece noua conducere abia urmează să analizeze dosarul investigării fraudei bancare.

Procurorul general adjunct a spus că, în octombrie, angajații Procuraturii Anticorupție au mers în Letonia, unde se află unele bănci prin care au trecut banii furaţi din sistemul bancar al Moldovei.

„Acolo s-au întâlnit experți din Moldova, România, Letonia și Estonia, care au convenit să creeze un grup de lucru. Procuratura Anticorupție ne-a informat că acum se caută mijloace pentru finanțarea grupului lucru, iar procesul de căutare a experților străini și naționali aproape că s-a încheiat”, a spus el.

Popov consideră că investigaţie este tergiversată din cauza lipsei unui plan clar de acțiuni. El nu a putut să numească beneficiarii finali ai fraudei bancare, deoarece „trebuie să se familiarizeze cu materialele cauzei”.

Președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și-a exprimat dezamăgirea faţă de informațiile furnizate, deoarece „oamenii sunt ostaticii unui proces până Stoianoglo va înțelege ce se întâmplă”.

„Indiferent cine vine sau pleacă, instituția trebuie să funcționeze. Aici trebuia să stea un procuror de la Anticorupție, care știe ce e cu acest dosar. O țară întregă vede cum Procuratura Generală se bâlbâie că nu înțelege ce e cu acest dosar. Ne cereți timp ca domnul Stoianoglo să intre în esență. Noi știm de ce s-a tergiversat. Acum ni se cere încă o tergiversare”, a spus el.

Popov a răspuns că procurorul general nu are încredere în șeful Procuraturii Anticorupție și în informațiile publicate, de aceea are nevoie de o lună pentru a forma un grup de lucru și pentru a studia toate datele.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.