Politică

NOUL PROPRIETAR AL COMPANIEI „AVIA-INVEST” VREA SĂ OBŢINĂ CETĂŢENIA MOLDOVEI PRIN PROGRAMUL „CETĂȚENIE PRIN INVESTIȚIE”

24 decembrie, 2019

Noul proprietar al companiei „Avia-Invest”, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, vrea să obţină cetăţenia Moldovei prin programul „Cetățenie prin investiție”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, în ajun, în cadrul unei emisiuni de televiziune, Preşedintele Igor Dodon.

La scurt timp, mai multe surse media au publicat documente la acest subiect. Potrivit acestora, Goncearenko a depus cererea de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova în iunie 2019, înainte ca Parlamentul să suspende programul. În lista beneficiarilor de cetățenie, ca membri ai familiei omului de afaceri, sunt indicate două persoane în vârstă (posibil, părinții lui Goncearenko), soția în vârstă de 36 de ani și fiul minor. De asemenea, în „dosar” sunt indicate câteva companii legate cu Andrei Goncearenko. Autoritățile moldovene urmează să verifice activitatea acestora înainte de a acorda cetățenia pentru a stabili dacă acestea prezintă riscuri pentru securitatea țării.

Experții spun că Goncearenko are anumite probleme cu legislația în Federația Rusă, de aceea încearcă să obțină cetățenia altor țări. Potrivit unor surse informate, el locuiește, în general, la Londra, unde are o casă mare și câteva apartamente de lux, pentru care a plătit peste 300 de milioane de euro. Casa sa este situată în Eaton Park (Belgravia), care în Marea Britanie este numit și Red Square (Piața Roșie), în condițiile în care mulți oameni de afaceri din Rusia locuiesc acolo.

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții prevede că cetăţeanul străin poate obține cetățenia RM dacă transferă echivalentul a cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau realizează investiții în valoare de cel puțin 250 de mii de euro în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a țării.

La sfârșitul lunii august, programul a fost înghețat printr-o hotărâre a Parlamentului, iar săptămâna trecută Guvernul a extins decizia de suspendare a programului cu încă două luni, până la 24 februarie 2020. Până la acel moment, autoritățile vor pregăti rapoarte de evaluare a programului din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului, corupției și spălării banilor în Republica Moldova. Ulterior, autoritățile trebuie să ia decizia finală privind sistarea sau extinderea programului. În același timp, potrivit hotărârii Parlamentului, cele 34 de cereri deja depuse vor fi procesate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.