Politică

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE SUSŢINE CĂ SITUAŢIA PRIVIND REFORMA JUSTIŢIEI ÎN MOLDOVA PROVOACĂ ÎNGRIJORĂRI

20 ianuarie, 2020

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, susţine că situaţia privind reforma justiţiei în Moldova provoacă îngrijorări. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea", care va fi difuzată vineri seara.

Întrebat despre perspectivele de cooperare între UE şi Republica Moldova în anul 2020, precum şi acordarea asistenţei macrofinanciare, el a spus că "totul depinde de îndeplinirea angajamentelor asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE".

"Fostul guvern a restabilit relaţiile cu UE, îndeplinind o serie de condiţii principiale. Guvernul Chicu a declarat că reformele vor continua. Trebuie să ne asigurăm că Moldova îşi îndeplineşte angajamentele, inclusiv în reforma justiţiei", a spus diplomatul.

El a amintit că, în 2017, Uniunea Europeană a refuzat să aloce 28 mil. euro pentru reforma justiţiei, deoarece condiţiile nu au fost îndeplinite.

"Acum, situaţia din nou provoacă îngrijorări. În ultimul timp, Procuratura Anticorupţie a întreprins o serie de măsuri pentru investigarea cauzelor penale de rezonanţă, inclusiv a dosarului privind frauda bancară. Controalele care au fost iniţiate ulterior (de Procuratura Generală - "I") la Procuratura Anticorupţie provoacă îngrijorări. Este foarte important ca investigaţiile să continue. De asemenea, este important ca materialele acumulate în cadrul acestor dosare penale să nu dispară, iar toţi cei responsabili să fie traşi la răspundere", a declarat şeful Delegaţiei UE.

El a subliniat că procurorii vor juca un rol important în aceste procese.

"De asemenea, este important ca, pe de o parte, dosarele penale să nu fie gestionate de procurori care ei înşişi apar în aceste cauze penale în calitate de inculpaţi, deoarece anterior ei au sabotat ancheta sau au admis alte încălcări. Pe de altă parte, procurorii care gestionează aceste cauze penale trebuie să fie siguri că pot acţiona în conformitate cu legea, fără să se teamă că vor fi persecutaţi pentru deciziile luate. Toate aceste momente sunt extrem de importante! Numai în acest caz putem conta pe faptul că cetăţenii Moldovei vor avea încredere în justiţie", a spus Michalko.

Răspunzând la întrebarea moderatorului, el a dat asigurări că Uniunea Europeană acordă şi este gata să ofere în continuare Republicii Moldova toată asistenţa necesară pentru investigarea furtului miliardului, dacă vor fi cereri privind luarea unor măsuri în ţările UE. Potrivit lui, acest lucru se referă şi la urmărirea penală a persoanelor implicate în furtul de bani din sistemul bancar al Moldovei.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.20 10:38 Elena
    Nu cred ca UE poate sa sustina pe socialistii din RM!
  2. 2020.01.20 10:49 Galina
    Delegatia UE in RM trebue sa aiba pozitia inca mai dura si stricta fata de conducerea Moldovei.
  3. 2020.01.20 12:47 Grigore
    Delegatia si ocident nu vor relatiei bune care Moldova vre sa obtina cu Rusia, aici este buba principala, cred eu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.