Politică

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE ÎN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI ŞI COMBATEREA CORUPŢIEI ESTE NEVOIE DE VOINŢĂ POLITICĂ

24 ianuarie, 2020

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, consideră că pentru reforma justiţiei şi combaterea corupţiei este nevoie de voinţă politică din partea conducerii republicii. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi seara la postul de televiziune PROTV-Chișinău.

„Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt cele mai importante sarcini pentru a realiza schimbări pozitive în țara voastră. Este foarte important ca lupta reală împotriva corupției să continue. În acest plan, guvernul anterior a început să facă ceva. Există semnale alarmante că reforma ar putea fi iarăşi una formală. Aşa ceva nu se poate admite. Voința politică de a realiza reforme reale este principalul lucru pentru ca țara să poată vedea schimbări, iar oamenii să le poată simți”, a spus Michalko.

El a menționat că reforma justiției și lupta împotriva corupției sunt, de asemenea, condiții esențiale pentru continuarea finanțării externe a Moldovei, inclusiv pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene.

„Există condiții pe care Moldova trebuie să le îndeplinească pentru plățile ulterioare din partea Uniunii Europene. Cele mai importante dintre acestea sunt, de asemenea, condițiile legate de lupta împotriva corupției și reforma justiției. Dacă vorbim despre asistența macrofinanciară, sunt condiții tehnice foarte concrete, care se referă şi la domeniul reformei justiției, și la cadrul de reglementare, și la sectorul energetic. În plus, trebuie neapărat să existe un program cu Fondul Monetar Internațional și o evaluare pozitivă a precondițiilor politice”, a subliniat diplomatul european.

Întrebat despre decizia Statelor Unite de a-l include pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în lista de sancțiuni, el a spus că acesta este „un semnal important pentru Moldova în contextul continuării luptei împotriva corupției.”

„Știm despre această decizie importantă și vom analiza foarte atent acest caz. Fiecare parte are propriile proceduri, dar toți partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt de acord cu opinia că lupta împotriva corupției trebuie intensificată, iar investigarea fraudei bancare și a altor cauze de rezonanţă trebuie dusă la bun sfârşit”, a spus Michalko.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.