Politică

​PREŞEDINTELE IGOR DODON SUSŢINE CĂ "MOLDOVA ESTE ÎN PRAGUL UNEI CRIZE POLITICE"

29 iunie, 2020

Preşedintele Igor Dodon susţine că "Moldova este în pragul unei crize politice". Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, la emisiunea sa săptămânală "Preşedintele răspunde" de pe reţelele sociale.

"Înţelegem că acest Parlament este aproape nefuncţional. Sunt foarte multe întrebări faţă de el, deputaţii sunt cumpăraţi, trec de la o fracţiune la alta. Acest lucru este anormal, Parlamentul nu mai reprezintă rezultatul voinţei cetăţenilor, alegerile anticipate devin inevitabile", a spus Dodon.

Potrivit lui, în această situaţie ar fi bine să fie desfăşurate alegeri anticipate.

"Am îndemnat partidele de dreapta să se aşeze la masa de negocieri şi să discute problema. Nu propun crearea unor noi coaliţii, discutarea condiţiilor, formarea în comun a Guvernului etc. Eu propun să discutăm pas cu pas acţiunile noastre pentru a asigura desfăşurarea alegerilor anticipate. Să discutăm acest lucru cu partidele, dar nu cu cei care trec de la o fracţiune la alta", a subliniat Dodon.

El a îndemnat liderii celor două partide de dreapta - Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma DA - să ia o decizie.

"Nu trebuie să tărăgănaţi, să aşteptaţi, să vă bucuraţi ca copiii de fiecare dată când Plahotniuc cumpără încă un deputat şi acesta pleacă din majoritatea parlamentară. Trebuie să cântărim totul şi să luăm o decizie curajoasă. Înţeleg că pentru ei (pentru partidele de dreapta - "I."), acest lucru este dificil, căci ei nu sunt încă politicieni maturi. Dar nu trebuie să aşteptaţi şi să încercaţi să formaţi un guvern cu deputaţii lui Plahotniuc, care sunt implicaţi în furtul miliardului. Dacă tot veţi aştepta, atunci Plahotniuc îi va cumpăra şi pe deputaţii voştri şi va primi o majoritate de 51 de deputaţi. El are deja 27-28 de deputaţi în Parlament", a spus Dodon.

În opinia sa, ideal ar fi să se ajungă la un acord între partide şi alegerile parlamentare anticipate să fie desfăşurate concomitent cu alegerile prezidenţiale, programate pentru 1 noiembrie. El a amintit că deputaţii s-au adresat în acest sens la Curtea Constituţională pentru a clarifica situaţia.

"Aşteptăm răspunsul Curţii. Cel mai probabil, nu va fi posibil să desfăşurăm alegerile în acelaşi timp. Aceasta înseamnă că, după alegerile prezidenţiale, va trebui să ne pregătim de alegerile parlamentare, care pot avea loc în februarie-martie anul viitor. Iar aceasta înseamnă încă 7-8 luni de instabilitate politică, care va avea un efect foarte rău asupra situaţiei din ţară, inclusiv asupra situaţiei economice", a declarat Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.06.29 10:44 David
    Imi place ca dl Dodon are strategia si tactica sa el analizeaza bine situatia si chistiga totdeauna!
  2. 2020.06.29 10:45 Efim
    Clar lucru ca dl Dodon chistiga alegirile 1 noembrie.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.