Politică

RUSIA NU LEAGĂ ACORDAREA CREDITULUI PENTRU MOLDOVA CU SITUAŢIA POLITICĂ DIN ŢARĂ - AMBASADORUL OLEG VASNEŢOV

09 iulie, 2020

Rusia nu leagă acordarea creditului pentru Moldova cu situaţia politică din ţară. Despre aceasta a declarat Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Oleg Vasneţov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu acordat agenţieiTASS, el a amintit că Guvernul Rusiei a răspuns la solicitarea Guvernului Moldovei de a renegocia acordarea creditului după decizia controversată a Curţii Constituţionale.

"Înţelegem cât de importantă este această asistenţă financiară în momentele dificile pentru poporul moldovean şi nu legăm acordarea acesteia de situaţia politică, a subliniat Vasneţov.

El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la corectările introduse la planurile de extindere a cooperării între cele două ţări, făcute de pandemia de coronavirus, de problemele aferente din economie, precum şi de criza politică care s-a declanşat în Moldova înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale din noiembrie. Diplomatul şi-a exprimat regretul că "opoziţia proeuropeană din Moldova a blocat contractul de credit prin intermediul Curţii Constituţionale".

"Din păcate, la pandemia şi la problemele economice din Moldova s-a adăugat şi criza politică, care, după cum se crede aici, este legată de campania pentru alegerile prezidenţiale, programate pentru 1 noiembrie. Îmi pare sincer rău că anumiţi politicieni, de dragul pasiunilor preelectorale, au neglijat atât nevoile poporului moldovenesc, cât şi interesele cooperării strategice cu Rusia, a cărei importanţă pentru republică nu poate fi supraestimată. Deşi aceiaşi reprezentanţi ai opoziţiei proeuropene, în timpul întâlnirilor cu mine, susţin că vor să coopereze cu Rusia, iar împrumutul acordat de ţara noastră este necesar şi condiţiile sale sunt favorabile", a spus Vasneţov.

El a subliniat că Rusia nu impune Moldovei vectorul dezvoltării politicii externe, dar îşi va proteja întotdeauna interesele.

"Noi nu dictăm conducerii Moldovei ce vector extern să aleagă. Dar acest lucru nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. El sunt, ca şi în cazul altor ţări. Şi întotdeauna le vom proteja", a spus diplomatul.

El a amintit că partenerii de la Chişinău au fost avertizaţi la Moscova că implementarea acordurilor UE, semnate de guvernul moldovean în 2014, va avea un impact negativ asupra întregului complex de relaţii economice cu Rusia, care mulţi ani a fost principala piaţă a produselor moldoveneşti.

"Am propus să desfăşurăm negocieri pentru a rezolva această problemă. Nu ne-au ascultat. Şi guvernul rus a fost nevoit să introducă restricţii la importul mai multor bunuri moldoveneşti pentru a reduce la minimum riscurile de export şi reexport de mărfuri din ţări terţe. datorită în mare măsură eforturilor Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, şi acum şi ale Guvernului lui Ion Chicu, situaţia se îmbunătăţeşte - producţia moldovenească revine treptat pe pieţele ruseşti", a spus Vasneţov.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.09 11:43 Alex
    Ambasador are dreptate la o sute de procente.
  2. 2020.07.09 11:49 Onufrie
    Posol cetco znaet svoe delo...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.