Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ: PREŞEDINTELE ESTE OBLIGAT SĂ NUMEASCĂ UN CANDIDAT PENTRU FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU, CARE VA FI NOMINALIZAT DE MAJORITATEA PARLAMENTARA

07 august, 2020

Preşedintele Republicii Moldova este obligat să numească un candidat pentru postul de prim-ministru, care va fi nominalizat oficial cu o majoritate parlamentară absolută. După cum relatează INFOTAG, această decizie a fost luată joi de Curtea Constituţională.

Examinînd solicitarea deputatului Partidului "Platformă DA" pe această temă, Curtea Constituţională a declarat că "în Moldova există o formă de guvernare parlamentară", iar preşedintele "este obligat să respecte neutralitatea politică, atitudinea echidistantă faţă de toate partidele şi facţiunile parlamentare, precum şi să asigure echilibrul dntre parlament şi guvern". În decizia Curţii Constituţionale se subliniază că "preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul", el "nu poate impune anumite puncte de vedere viitorului premier" şi este obligat să contribuie la "evitarea conflictelor instituţionale".

"Astfel, şeful statului este obligat să numească un candidat pentru postul de prim-ministru, care este propus de majoritatea parlamentară absolută oficial formată. În acelaşi timp, dacă nu există o majoritate parlamentară formată oficial în parlament, preşedintele este obligat, după consultările cu fracţiunile parlamentare, să propună o candidatură, chiar dacă facţiunile nu sunt de acord cu el ", a citit preşedintele CC Domnica Manole, care a citit decizia luată de instanţă.

Potrivit documentului, dacă preşedintele nu este de acord cu candidatul propus de majoritatea parlamentară şi refuză numirea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, sunt aplicabile dispoziţiile art. 89 din Constituţie privind înlăturarea din funcţie a preşedintelui.

De asemenea, Curtea Constituţională a lămurit procedura de demitere a preşedintelui din funcţie, în cazul atragerii acestuia la răspundere penală sau politică. Curtea Constituţională a remarcat că procedura de demitere a preşedintelui din funcţie este complexă şi de lungă durată, de aceea poate fi aplicată rezoluţia Curţii Constituţionale din 17 octombrie 2017 privind suspendarea temporară a preşedintelui din funcţie, iar exercitarea atribuţiilor sale să fie transferată preşedintelui parlamentului sau premierului.

"Această procedură nu se bazează direct pe Constituţie, dar permite rezolvarea rapidă a problemei pentru a evita o criză politică", a declarat Manole.

Curtea Constituţională a analizat această problemă la cererea parlamentarului Igor Munteanu, făcută în contextul posibilei demisii a guvernului şi a aprobării unui nou cabinet de miniştri. De fapt, Curtea Constituţională a păstrat practica existentă pe baza deciziilor anterioare ale Curţii Constituţionale. Anterior, preşedintele Igor Dodon a spus că şeful statului nu este obligat să ţină cont de avizul majorităţii parlamentare, deoarece după 2016 preşedintele este ales de popor şi nu de parlament. Curtea Constituţională a decis că procedura de alegere a preşedintelui nu afectează atribuţiile sale

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.07 12:24 Dorina
    Asta era clar si innainte.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.