Politică

AMBASADORUL UE LA CHIȘINĂU ȘI-A EXPRIMAT ÎNGRIJORAREA CU PRIVIRE LA ATACURILE ASUPRA SOCIETĂȚII CIVILE ȘI MASS-MEDIA INDEPENDENTE

22 octombrie, 2020

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra societății civile și mass-media venite în ajun din partea deputatului socialist, Bogdan Țîrdea. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta diplomatul UE a scris pe pagina sa de Facebook.

„Sunt consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din R. Moldova. Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea, transparența, și împuternicesc cetățenii”, a menționat diplomatul.

El a spus că „în R. Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi, ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor”.

„Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-RM”, a declarat ambasadorul UE.

În ajun, Bogdan Țîrdea a acuzat un șir de organizații neguvernamentale de faptul că sunt „finanțate de Occident și duc un război hibrid împotriva R. Moldova”.

Guvernul R. Moldova sau a alte autorități de stat nu au venit cu nicio reacție în acest sens.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a atras atenția asupra lipsei unei reacții oficiale. El și-a exprimat recunoștința față de ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, „pentru sprijinul continuu al Uniunii Europene în susținerea societății civile și altor actori neguvernamentali din R. Moldova”.

„Mă așteptam ca Guvernul și Parlamentul R. Moldova să fie printre primele instituții naționale care să reacționeze la seria de atacuri concertate asupra societății civile, think-tank-urilor și mass-media. Altfel, în lipsa unor reacții și acțiuni care se impun în asemenea situații condamnabile subscriu prin tăcere și transmit cetățenilor țării și comunității internaționale un nou semnal prost cu privire la starea democrației în R. Moldova”, a menționat Groza.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.22 17:05 David
    Posol hotel bi pocestei i pohval, a tut critica, da eshe tacaea concretnaea i s factami.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.