Politică

BOP: ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, IGOR DODON ARE MAI MULTE ȘANSE SĂ OBȚINĂ VICTORIE, DECÂT MAIA SANDU

23 octombrie, 2020

Actualul președinte Igor Dodon, are șanse mai mari de a câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale, decât principalul său adversar, candidata desemnată de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta arată datele sondajului „Barometrul Opiniei Publice” (BOP), prezentat vineri de către Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit sondajului, 23,2% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru Igor Dodon. Pentru lidera PAS, Maia Sandu, ar vota 19,7% dintre respondenți, pentru liderul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, – 10,9%, pentru candidata Partidului „ȘOR”, Violeta Ivanov, – 4,8%, pentru candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, – 1,6%. 1,3% dintre respondenți sunt gata să voteze pentru liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA), Andrei Năstase, 0,9% – pentru candidatul desemnat de Blocul electoral „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, iar 0,6% – pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu.

În același timp, mai mult de un sfert dintre respondenți (27,6%) au spus că vor participa la alegeri, dar încă nu au decis pentru cine vor vota.

Potrivit sondajului, dacă Igor Dodon și Maia Sandu ajung în scrutinul al doilea al alegerilor prezidențiale, atunci rezultatele vor fi de 32,2% și, respectiv, 31,4%. Cu toate acestea, 18,4% dintre respondenți nu sunt gata să susțină pe niciunul dintre candidați, iar 18,1% au spus că le este dificil să răspundă la întrebare.

Potrivit directorului executiv al IPP, Arcadie Barbaroșie, anume în ultimii indicatori există „o rezervă care trebuie folosită pentru a convinge alegătorii” în favoarea unui sau altui candidat.

Potrivit sondajului, Renato Usatîi, dacă se califică în turul doi împreună cu Igor Dodon sau Maia Sandu, cel mai probabil va pierde: Sandu-Usatîi (30% – 24,5%), Dodon–Usatîi (29,2% -28,7%).

De asemenea, 76,6% dintre respondenți sunt siguri sau absolut siguri că vor participa la alegeri, alți 9,5% – cel mai probabil că vor participa. Și doar 8,6% cel mai probabil sau cu siguranță nu vor mege la alegeri, în timp ce 5,4% dintre respondenți au declarat că le este dificil să răspundă.

În același timp, 27% dintre respondenți consideră că viitorul președinte ar trebui să fie bărbat și doar 5% – femeie. În opinia a 67% dintre respondenți acest lucru nu este important, mai importante sunt faptele pe care viitorul președinte le va realiza. De asemenea, 62% cred că președintele trebuie să publice obligatoriu informații cu privire la propriile venituri.

La întrebarea dacă președintele ar trebui să aibă mai multe atribuții – 61,5% consideră că da, 24,6% – că actualele sunt suficiente și 3% – că, dimpotrivă, acestea ar trebui să fie restrânse.

La rândul său, Arcadie Barbaroșie a menționat că „pentru o republică parlamentară, președintele și așa are multe atribuții și, din contra, numărul lor trebuie redus, dar acest subiect trebuie să-l decidă Parlamentul”.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-20 octombrie. În cadrul acestuia au participat 1124 de persoane din 13 regiuni geografice. Marja de eroare este de +/-3%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.23 18:49 Pavel
    Pentru Moldova - femeea - presedinte este mai bine...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.