Politică

PREȘEDINTELE MAIA SANDU AU ÎNCEPUT CONSULTĂRI CU FRACȚIUNILE PARLAMENTARE

28 decembrie, 2020

Luni Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a început consultările cu fracțiunile parlamentare referitor la problema alegerilor parlamentare anticipate. Despre acest lucru a comunicat pentru INFOTAG serviciul de presă prezidențial.

Conform programului stabilit, prima întâlnire a avut loc cu cea mai mare fracțiune din parlament - Partidul socialiștilor. Apoi, Sandu urmează a se întâlni cu fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), precum și cu Platforma DA, Partidul Democrat, Partidul Şor și cu grupul parlamentar Pro Moldova.

După consultări Sandu va ține o conferință de presă la ora 18.00, în cadrul căreia va vorbi despre rezultatele acestora.

Premierul Ion Chicu a anunțat miercurea trecută demisia guvernului. El a spus că astfel „creează condiții pentru ca noul președinte Maia Sandu să dizolve Parlamentul și să stabilească o dată pentru alegerile anticipate”.

Conform legii, dacă guvernul demisionează, președintele este obligat să se consulte cu fracțiunile parlamentare pentru a desemna un candidat la funcția de prim-ministru. În același timp, președintele este obligat să ia în considerare opinia majorității parlamentare numai dacă o astfel de majoritate este formată printr-un acord de coaliție semnat oficial. În prezent, Partidul Socialist și Partidul Şor au majoritatea în Parlament și votează împreună, dar nu au semnat un acord pentru a forma o majoritate parlamentară. Ei spun că sunt de acord să meargă la alegeri anticipate.

Președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să stabilească o dată pentru alegerile anticipate numai dacă „Parlamentul nu a înaintat moţiunea pentru guvern în termen de 45 de zile de la depunerea moţiunii și numai după ce moţiunea a fost respinsă de cel puțin două ori”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.28 13:57 Stanoslav
    Dna Sandu trebue sa face ordina in tara chit mai repede, noi trebue sa dezvoltam Moldova in loc de saracia care noi sa vedem in republica noastra.
  2. 2020.12.28 14:01 Fima
    In parlamentul nou trebue sa trece numai PAS si Partidul Nostru Renato Usatii! Atunci in tara tot o sa foe in regula!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.