Politică

PREȘEDINTELE A DEPUS O SESIZARE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ REFERITOR LA ÎNTREBĂRILE LEGATE DE ÎMPUTERNICIRILE UNUI GUVERN DEMISIONAR

12 ianuarie, 2021

Președintele Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională referitor la întrebările legate de împuternicirile unui guvern demisionar. Acest lucru a fost comunicat pentru INFOTAG de către serviciul de presă prezidențial.

Șeful statului „a cerut ca multe prevederi din Legea cu privire la Guvern să fie declarate neconstituționale, care ţin, în special, de desemnarea miniștrilor în exerciţiu exclusiv din rândul membrilor actualul guvern demisionar, care nu sunt prevăzute de Constituție și poate duce la perturbarea activității instituțiilor statului”.

De asemenea, apelul „privește dreptul șefului statului și al guvernului demisionar de a efectua modificări de personal și posibilitatea ca executivul, în cazuri excepționale, să semneze acorduri internaționale”.

În opinia sa, „o situație fără precedent, creată în mod deliberat de fostul guvern pentru a slăbi statul în plină criză economică și pandemică, poate fi rezolvată prin decizia Curții Constituționale”.

După cum a relatat anterior INFOTAG, cu o zi înainte de învestirea noului președinte, pe 23 decembrie, premierul Ion Chicu a anunțat demisia guvernului. El a spus că „creează condiții pentru ca noul președinte, Maia Sandu, să dizolve Parlamentul și să stabilească o dată pentru alegerile anticipate”. După ce noul Președinte a preluat funcția, el și alți trei miniștri cheie au refuzat să activeze până la formarea unui nou guvern. De la 1 ianuarie au încetat să-și îndeplinească atribuțiile. În această situație, Președintele ar trebui să numească un prim-ministru interimar din rândul actualilor miniștri. Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar la 31 decembrie.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.12 11:14 Grigore
    Sa incepe povestea veche...
  2. 2021.01.12 11:25 Maria
    Numai impreuna cu dl Renato Usatii dna presedinte Maia Sandu poate prelua toate puterea verticala in Moldova.
  3. 2021.01.12 11:27 Angela
    Dna Sandu poate sa propuna dl Usatii Renato ca candidatura prim-ministrului. Clar lucru ca deputatii nu sa sustina pe Usatii si atunci sa deschda calea spre alegerile anticipate. Simplu si usor!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.