Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A CONFIRMAT CĂ PARLAMENTUL MOLDOVEI NU POATE RECURGE LA AUTODIZOLVARE

19 ianuarie, 2021

Curtea Constituţională a confirmat că Parlamentul republicii nu poate recurge la autodizolvare. Potrivit INFOTAG, CS a luat o astfel de decizie, luni, ca răspuns la o cerere a unui grup de deputaţi din Partidul Acţiune şi Solidaritate.

În cererea lor, deputaţii indică experienţa altor ţări şi consideră că Parlamentul se poate autodizolva dacă decizia este luată cu o majoritate constituţională (67 din 101 deputaţi).

Curtea Constituţională a reamintit că există deja o decizie a CC din 10 noiembrie 1997, care explică în mod clar că dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în baza prevederilor art. 85 din Constituţie, care prevede că "în cazul imposibilităţii formării unui guvern sau blocării adoptării legilor în termen de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultări cu fracţiunile parlamentare, poate dizolva Parlamentul".

Preşedintele CC, Domnica Manole, a declarat, luni, într-un briefing că preşedintele poate dizolva Parlamentul numai în condiţiile specificate în Constituţie.

"Dizolvarea Parlamentului este o sancţiune legislativului pentru inacţiunea sa, dar nu pentru acţiunile sau inacţiunea altor instituţii sau actori politici", a spus Manole.

Potrivit acesteia, "Curtea Constituţională este obligată să ofere explicaţii în cazul unor dispoziţii neclare ale Constituţiei".

"Curtea Constituţională nu poate da explicaţii cu privire la claritatea şi prevederile Constituţiei, precum şi în cazul în care astfel de explicaţii au fost deja date anterior", a spus Manole.

Ea a subliniat că în acest caz Parlamentul nu poate lua în considerare solicitarea deputaţilor, deoarece prevederile Constituţiei stipulează în mod clar cazurile în care este posibilă dizolvarea Parlamentului.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.19 11:26 Anatol
    Bravo curtii, hotarirea este corecta!!!
  2. 2021.01.19 11:33 Fima
    Bravo dna Manole!!!
  3. 2021.01.19 16:01 Raisa
    Se vada ca ei au grija de constitutia RM.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.