Politică

PARTIDUL SOCIALIŞTILOR VA CONTESTA LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ DECRETUL PREȘEDINTELUI PRIVIND DESEMNARE CANDIDATURII PENTRU FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU

12 februarie, 2021

Partidul Socialist (PSRM) va contesta la Curtea Constituțională (CC) decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru, contrar deciziei majorității parlamentare. Potrivit INFOTAG, serviciul de presă PSRM a anunțat acest lucru joi seară, după ce Sandu a decis desemnarea repetată să a Nataliei Gavriliţa pentru funcția de prim-ministru.

„PSRM a luat act de declarația lui Sandu privind numirea repetată a aceluiaşi candidat la funcția de prim-ministru, care a primit astăzi un număr istoric de voturi împotrivă. Această decizie a fost anunțată după imitarea așa-numitelor consultări cu partidele, la care președintele a refuzat să țină cont de opiniile partidelor din Parlament”, se arată în comunicat.

Socialiștii consideră că decretul prezidențial de numire a unui candidat la funcția de prim-ministru „încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constituționale, care îl obligă pe președinte să numească un candidat propus de o majoritate parlamentară formată”.

„Președintele nu are dreptul să dea aprecieri subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, să fie judecător și, într-o democrație, să desființeze rolul partidelor și să ignore voința majorității parlamentare. Acțiunile de astăzi ale Maia Sandu sunt numite o încercare de uzurpare a puterii de stat. În momentul în care decretul de numire a prim-ministrului este emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției, în plin proces de uzurpare a puterii de stat, ceea ce implică consecințe juridice și politice”, a spus PSRM.

Socialiștii au spus că vineri vor face apel la Curtea Constituțională „cu o anchetă cu privire la decretul uzurpatoriu emis de președinte”.

„Înainte de a lua o decizie, cerem conducerii parlamentului să nu convoace ședințe pentru a asculta persoana numită ilegal în funcția de prim-ministru. Pentru a preveni acest act de uzurpare a puterii de stat, vor fi utilizate alte mijloace legale și democratice ”, se spune în declarație.

Socialiștii au menționat că Curtea Constituțională a vorbit deja despre procedura de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru și, prin urmare, „Curtea Constituțională nu poate decât să afirme că a luat deja o decizie foarte clară cu privire la numirea primului ministru în funcția de prim-ministru. președinte al țării, decizie pe care șeful statului trebuie să o respecte și să nu inventeze pretexte și argumente subiective pentru încălcarea Constituției ”.

„Vom aștepta să vedem poziția Curții Constituționale cu privire la apelul pe care îl trimitem, iar apoi vom anunța următorii pași pe care îi vom face pentru a preveni acest act de uzurpare și a încerca să desființăm rolul principalelor instituții ale unui stat democratic. , rolul partidelor politice”, a declarat PSRM.

Joi seară, Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavriliţa pentru funcția de prim-ministru. Ea a declarat că nu poate fi de acord cu opinia majorității parlamentare formată joi de Partidul Socialiștilor și Partidul Şor, care a propus președintelui să o numească pe fostul ministru de finanțe, Mariana Durlesteanu pentru funcția de prim-ministru.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2021.02.12 13:17 Fima
    Curtea iubeste mai mult pe dna Sandu, raspuns sa fie clar.
  2. 2021.02.12 13:21 David
    De ce socialistii ati facut asta impreuna cu deputatii din partidul Sor - e o rusine mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.