Politică

MINISTRUL JUSTIȚIEI VA OPTA PENTRU EVALUAREA EXTRAORDINARĂ A ACTIVITĂȚILOR JUDECĂTORILOR ȘI PROCURORILOR

24 august, 2021

Ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, va opta pentru evaluarea extraordinară a activităților profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris pe Facebook cu referire la decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a returna cazul lui Ilan Şor spre examinare la Curtea de Apel Chișinău după trei ani de examinare la Cahul, că „decizia CSJ este una extrem de dubioasă”.

Ministrul nu exclude faptul că această „strămutare va duce la o și mai multă tărăgănare, în examinarea cazului scandalos de abuzuri financiare comise de politicianul fugitiv, în interesul lui Șor”.

Litvinenco a relatat că „va analiza în detalii speța și, dacă analiza preliminară se dovedește a fi reală (dar asta e aproape sigur) și va conchide că în spatele acestei noi hotărâri ar sta influențe corupționale, va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că Curtea de Apel Cahul a amânat (sub diverse pretexte) examinarea cazului Şor de peste 60 de ori.

“Nu putem fi naivi să credem că lucrurile se vor repara de la sine și judecătorii corupți vor decide de la sine să nu mai ia mită pentru decizii ilegale. Protejând clica oligarhică, acești judecători corupți se protejează pe ei și fug de răspundere. Adevărate procese judiciare corecte și transparente vor începe abia după epurarea sistemului judecătoresc de cei mai toxici exponenți. Anume de aceea, pe lângă intervențiile curente, cel mai important este să finalizăm și aprobăm cât mai curând (dar în cadrul constituțional și al bunelor practici de transparență) legislația privind evaluarea extraordinară în judecătorii și procuraturi. Și vom începe anume de la CSJ, conducătorii curților de apel și a celor din primele instanțe. Asta am promis și asta vom face”, a conchis Litvinenco.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.08.24 13:00 Petrea
    Naconet-to probil i ego ceas...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.