Politică

MOLDOVA, UCRAINA ȘI GEORGIA VOR AVEA NEVOIE DE 20 DE ANI PENTRU A SE ALĂTURA LA UE – PREȘEDINTELE ESTONIEI

01 septembrie, 2021

Pentru aderarea la Uniunea Europeană – Moldova, Ucraina și Georgia ar putea avea nevoie de aproximativ 20 de ani de muncă, a declarat președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un interviu acordat ziarului ucrainean „Evropeiskai Pravda”, președinta Estoniei a împărtășit părerile sale cu privire la perspectivele aderării țărilor Parteneriatului Estic la NATO și la Uniunea Europeană.

„Aș dori să văd mai mult curaj din partea Uniunii Europene pentru extindere. Este necesar să se ia o anumită decizie cu privire la țările din Parteneriatul Estic – fie să le ofere exact aceeași calitate de membru pe care o au alte state UE, fie să creeze un nou format de cooperare cu Trio Asociat care au ambiții europene – Ucraina, Moldova, Georgia”, a spus ea.

Kersti Kaljulaid a menționat că este în favoarea primei opțiuni – a extinderii.

„Dar va dura mult. Pentru a adera la UE, trebuie îndeplinite o mulțime de condiții și nici unul dintre aceste trei state, să recunoaștem, nu este pregătit să îndeplinească criteriile de aderare. Probabil va dura 20 de ani până când vor fi îndeplinite toate cerințele. Prin urmare, poate avea sens să găsiți o opțiune intermediară care să ajute Ucraina, Moldova și Georgia să coopereze cu UE așa cum doriți. La urma urmei, economiile Dvs. se integrează deja cu economiile UE! Cu toate acestea, niciuna dintre aceste trei țări nu este pregătită pentru aderare”, a spus președinta Estoniei.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba și-a exprimat indignarea față de declarația președintei Estoniei. El a spus că Ministerul Ucrainean de Externe și-a exprimat nedumerirea față de Ministerul de Externe al Estoniei și de ambasadorul Estoniei la Kiev în această privință.

Mandatul președintei Kersti Kaljulaid expiră la 10 octombrie 2021. În ajun, Parlamentul l-a ales pe noul președinte al Estoniei, directorul Muzeului Național Eston, Alar Karis, în vârstă de 63 de ani.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.