Politică

AMBASADORUL UE: KREMLINUL TREBUIE LIPSIT DE POSIBILITATEA UTILIZĂRII RESURSELOR ENERGETICE CA INSTRUMENT POLITIC

13 septembrie, 2022

Kremlinul își extinde utilizarea resurselor energetice ca instrument de influență politică și ar trebui depuse eforturi pentru a-l priva de o astfel de oportunitate. Potrivit Infotag, acest lucru a fost afirmat de ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks marți, la un briefing cu ocazia acordării Moldovei a unui grant de la UE pentru creșterea eficienței energetice.

El l-a citat pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, care a spus că „fiecare euro cheltuit pentru tranziția energetică îl vom ține departe de mâinile unui guvern autoritar care a lansat un război agresiv. Fiecare euro investit în proiecte de energie verde ne sporeşte libertatea de a lua decizii”.

„Investiția în eficiența energetică este o strategie fără eşec. Datorită prețurilor ridicate la energie, orice reducere a consumului are ca rezultat și o reducere a facturilor la utilități”, a subliniat Mazeiks.

De asemenea, importantă, potrivit acestuia, este și sarcina de a face faţă schimbărilor climatice, iar reducerea consumului, datorită creșterii eficienței energetice, va asigura un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

„Lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice ar fi trebuit să înceapă ieri. Dar este bine că putem începe astăzi. Cert este că această direcție nu a fost o prioritate a guvernelor anterioare ale Republicii Moldova. Dar ne bucurăm că actualul guvern a pus pe primul plan securitatea energetică, eficiența energetică, independența energetică, pentru că acest lucru este foarte important pentru asigurarea stabilității țării”, a menționat ambasadorul UE.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.