Politică

​MINIŞTRII DE EXTERNE AI FRANȚEI ȘI GERMANIEI S-AU PRONUNŢAT ÎN SPRIJINUL MOLDOVEI ÎN CONTEXTUL CRIZEI

22 noiembrie, 2022

Ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna, și ministrul german de externe, Annalena Baerbock, au vorbit în sprijinul Moldovei pe fondul actualei crize legate de războiul din Ucraina. Potrivit Infotag, declarațiile au fost făcute în urma celei de-a treia conferinţe din cadrul „Platformei de sprijin pentru Moldova” de la Paris.

Colonna a menționat că, în urma întâlnirii, partenerii s-au angajat să ofere Republicii Moldova 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului, de asemenea BERD va oferi și 10 milioane de euro, iar peste 80 de milioane de euro vor fi acordate prin Agenția franceză de dezvoltare.

Potrivit ei, Rusia „folosește iarna ca armă”, șantajează Moldova, reducând aprovizionarea cu gaze către republică cu 50%.

„Din acest motiv, acordăm asistență Moldovei pe termen scurt, dar ne pregătim să o ajutăm și în procesul de aderare la UE”, a spus ministrul, menționând că procesul de aderare se desfășoară pe etape, dar în Moldova există o „ dorință de a accelera procesul”, inclusiv prin aderarea la Comunitatea politică europeană.

Baerbock a menționat că, în contextul intențiilor Moldovei de a-şi reduce dependența de resursele energetice rusești, asistența UE ar trebui să fie reală, dar „nu pe hârtie”. Ea a dat asigurări că Uniunea Europeană nu va lăsa Moldova singură cu problemele ei.

„Moldova poate avea încredere în noi, iar noi credem în Moldova ca partener, ca candidat la UE. Dar obținerea calităţii de membru ar trebui să fie asigurată prin reforme”, a spus ea.

Procesul de reformă este „vital” și trebuie să continue, a spus ea.

„Faptul că continuați aceste reforme pe fundalul unei creșteri semnificative a prețurilor, inclusiv la resursele energetice, arată clar că doriți să democratizați Moldova și să deveniți membru al UE”, a spus Baerbock.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.