Politică

CONGRESUL AUTORITĂȚILOR LOCALE ȘI REGIONALE AL CONSILIULUI EUROPEI: SISTEMUL ELECTORAL AL MOLDOVEI ARE NEVOIE DE STABILITATE

28 martie, 2024

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a salutat desfășurarea alegerilor în organele locale ale Republicii Moldova, care au avut loc pe 5 noiembrie 2023, și le-a recunoscut ca fiind bine organizate. După cum relatează INFOTAG, acest lucru este menționat în recomandarea Congresului adoptată în cadrul sesiunii de la Strasbourg în urma raportului șefului misiunii de observare, Vladimir Prebilič (Slovenia, SOC/G/PD).

În document, este apreciată munca ” administrației electorale bine pregătite” și se menționează că ziua alegerilor ”a decurs în general liniștit și transparent, în pofida unor probleme procedurale minore”.

Raportorul a remarcat că delegația Congresului, care a vizitat numeroase secții de votare, a apreciat în mod pozitiv revizuirea Codului Electoral în 2022 și a fost foarte mulțumită că ”multe dintre recomandările vechi, inclusiv cele referitoare la cotele de gen, cerințele pentru candidații independenți și finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, au fost incluse în acesta”.

Congresul a salutat și intensificarea controlului exercitat de către CEC asupra finanțării campaniei electorale și a partidelor politice, eforturile administrației electorale pentru investigarea activă a acuzațiilor de corupție. În același timp, Congresul a îndemnat autoritățile ”să își consolideze capacitățile administrative și să își sporească conștientizarea alegătorilor cu privire la activitățile interzise”.

Congresul a cerut, de asemenea, depunerea de eforturi suplimentare pentru soluționarea disputelor electorale, remarcând că disputele și deciziile contradictorii legate de dreptul de a candida la alegeri” creează incertitudine juridică și afectează negativ procesul electoral”.

”Considerăm că stabilitatea sistemului electoral este de o importanță primordială pentru a asigura încrederea în imparțialitatea procesului. Regretăm că unele decizii au fost luate în grabă, fără consultări necesare, dezbateri sau justificări clare”, este subliniat în raport.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.